Het is mooi weer en gezien we nog zoveel mogelijk thuis moeten blijven is het de perfecte tijd om de BBQ aan te steken. En dat hoeft niet alleen met vlees, sausjes en stokbrood maar dat kan heel lekker en gezond. Bij deze een aantal ‘doe effe gezond’ tips voor op de barbecue.

Deel gerust je foto’s op social media met #doeeffegezond en tag @lijfstijldietisten.

  • Denk eens aan vis op de BBQ. Maak bijvoorbeeld spiesjes van garnalen, ui en paprika of maak ‘pakketjes’ met een witvis, pesto, stukjes tomaat en pijnboompitjes. Ook zalm is heel lekker van de BBQ, hierdoor krijgt het een lichte rooksmaak.
  • Marineer je vlees of vis zelf, dan heb je geen sausjes nodig! Leg kip even in een mengsel van wat olie, knoflook en sojasaus. Garnalen doen het prima in een beetje olie met knoflook en chilipoeder.
  • Maak eventueel wat sausjes zelf zoals zelfgemaakte knoflooksaus (magere yoghurt of kwark mengen met een klein beetje mayonaise, uitgeperste knoflook en wat peper) OF maak een tomatensausdip door een ui te bakken in een pan, met wat kruiden die je nog hebt liggen, geperste knoflook, wat verse tomaten of een blikje gezeefde tomaten en dit even in te koken. Heerlijk bij een stukje vlees of (vegetarische) hamburger.
  • Zorg voor veel groentes op de BBQ. Maak spiesjes van ui, paprika en champignon, leg dikke plakken aubergine en courgette op de barbecue of snijd maïskolven in stukken, kook ze even 10 minuten voor en leg ze op de barbecue. Strooi er na afloop wat paprikapoeder op en smullen maar!
  • Zin in een zoete afsluiter? Maak dan een heerlijke salade van vers fruit (bijvoorbeeld meloen, ananas en aardbei). Je kunt ook een spiesje maken van ananas en deze op de barbecue leggen.