Westland

Westland, de regio waar onze praktijk LijfStijl diëtisten is gevestigd is de plek voor groenten. Maar waarom lukt het ons Westlanders dan toch niet om dagelijks aan 250 gram groenten te komen? Regelmatig horen wij in de praktijk dat 250 gram groenten per dag echt wel veel is. Dat klopt. 250 gram groenten is een behoorlijke portie, maar zeker niet onmogelijk om te eten. In dit blog geven wij jou makkelijke en praktische tips om vanaf nu meer groenten binnen te krijgen.

Groenten in de hoofdrol

Wij vinden dat groenten de hoofdrol moet (gaan) spelen op ons bord. Eigenlijk de hele dag, maar laten we beginnen met de warme maaltijd. De meeste mensen beginnen met het kiezen van vlees en passen daar de rest van de maaltijd op aan. “Vanavond eten we een gehaktbal, dus daar doen we bloemkool met aardappelen bij”. Kun je dit eens proberen om te draaien? Kies eerst de groente en pas daar de rest van de maaltijd op aan. Dus bijvoorbeeld een flinke portie sperziebonen met daarbij paprika, champignons, een beetje kip en rijst.

Duur

Vaak horen we mensen zeggen dat groenten duur is. Als jij je hoeveelheid vlees vermindert en kiest voor groenten uit het seizoen of de groenten die in die week in de aanbieding is, hoeft het eten van meer groenten echt niet duurder te zijn. Ook is het prima om groenten uit de diepvries te kopen. Dit is net zo gezond als verse groenten. Kies liever geen groenten uit blik. Dit bevat toevoegingen in de vorm van zout en/of suiker. Groenten hoeft dus echt niet duur te zijn als je het handig aan pakt en andere voedingsmiddelen verminderd.

Bewaaradvies; in de koelkast of buiten de koelkast?

Groenten kun je meestal 2-5 dagen bewaren. Dan blijven de voedingstoffen namelijk zo veel mogelijk behouden. Bij voorgesneden groente gaan de voedingstoffen eerder achteruit. Verstandig om dit op de dag van aankoop of de dag erna te eten. De plek waar je groenten bewaard heeft invloed op de smaak. Ook wij bewaren onze groenten nog weleens op de verkeerde plek. Een handig hulpmiddel om te zien waar je je groenten het beste kunt bewaren is deze koelkastwijzer.

Top 10 meest gekochte groenten

Op het Voedingscentrum vonden we een lijstje met de top 10 meest gekochte groenten. Zit jouw favoriete groenten erbij?

 1. Sla (inclusief gemengd)
 2. Tomaat
 3. Komkommer
 4. Paprika
 5. Roerbak-/wok-/stoofgroenten (zoals prei)
 6. Champignon
 7. Sperzieboon
 8. Witlof
 9. Wortel
 10. Bloemkool

Top 10 recepten met 250 gram groenten

Hebben wij je gemotiveerd om meer groente te gaan eten? Met deze recepten haal jij de benodigde hoeveelheid van 250 gram per dag heel makkelijk.

 1. Bloemkoolcouscous met pompoen, spinazie en kruidige yoghurt
 2. Courgetti met tomaatjes en parmezaanse kaas
 3. Broccoli ovenschotel met kabeljauw
 4. Geroosterde groente
 5. Kruidige wortelsoep met pompoenpitten
 6. Romige rode puntpaprikasoep
 7. Ovenschotel met spruitjes en pasta
 8. Gevulde paprika’s met aubergine en spinazie
 9. Mediterrane ovenschotel met zoete punt paprika’s 
 10. Tomatencurry met bloemkool, kikkererwten en koriander

Liefs Marjolein en Monique