In onze diëtistenpraktijk zien wij veel mensen die op hun gewicht willen of moeten letten. Voor deze mensen is de decembermaand vaak extra lastig met al z’n verleidingen. We horen daarom vaak: “Ik begin in januari wel weer met opletten, want deze maanden lukt dat toch niet”. Maar: WAAROM pas in januari weer op gaan letten?!! Verleidingen, je komt ze het einde van het jaar inderdaad meer tegen. De kruidnoten in de wachtruimte van de fysiotherapeut en bij de kapper, de banketletter die je krijgt op je werk, de oliebollenkraam in dorp en het rijkelijk gevulde (kerst)chocoladeschap in de supermarkt….
Maar de vraag is: MOET je dit dan allemaal in je mond stoppen? Natuurlijk is het lastig te laten staan, maar het is onzin om te zeggen dat je in januari pas begint. Want als je op 5 december geniet van die chocoladeletter, met de kerstdagen lekker smult van het kerstdiner en met oud&nieuw een glas champagne drinkt met een oliebol erbij, hoef je echt geen kilo’s aan te komen.

Wij vinden daarom dat je deze maand echt niet tegen alles ‘nee’ hoeft te zeggen. Maar je kan wel met jezelf afspreken om 4 dagen van de decembermaand extra te eten en de andere 27 dagen ‘normaal’. Voel je na zo’n dag ‘snoepen’ dus niet schuldig en denk niet “nu maakt het toch allemaal niet meer uit,” want juist daar gaat het mis. Als je dat denkt en de dagen erna door blijft snoepen kom je aan in gewicht. Maar niet van één dag dus: pak je normale eetpatroon weer op.

Belangrijk is het ook om kerst niet alleen te koppelen aan eten. Waarom moeten we die twee dagen opeens zoveel eten, zo veel dat we ’s nachts in bed met buikpijn liggen? Dan geniet je toch niet van de kerst? Wij zetten daarom met kerst de brunchtafel vol met lekkere en gezonde hapjes. Groenten speelt bij ons altijd de hoofdrol in de verschillende gerechten. Op deze manier kun je niet alleen genieten van lekker eten maar vooral ook van het met elkaar zijn. Hieronder onze favoriete brunchrecepten:

Wij wensen jullie heel fijne kerstdagen en een ontzettend gezond 2018 toe!

Liefs, Marjolein en Monique