Dit jaar kunnen wij natuurlijk niet achterblijven met een ‘Lijfstijl proof’ kerstdiner. En dat houd in gezond en heel erg lekker. Met name gezond door de zalm, avocado, fruit en groenten. Lekker door de heerlijke smaakcombinaties. En ook fijn, helemaal niet ingewikkeld. Verras jou gasten dit jaar met ons menu.

Fijne Feestdagen. 

Voorgerecht:  Salade met gebakken gamba, avocado en gepofte zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 personen:

2 grote zoete aardappel

1 avocado (eetrijp)

20 gamba’s, gepeld

4 teentjes knoflook, in dunne plakjes

8 lente uitjes

1/2 kropsla

4 eetlepels olijfolie

1 citroen

6 eetlepels (sushi) azijn

1 rode peper, zonder zaadjes in fijne ringetjes

peper en zout naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de zoete aardappels in, in aluminium folie en pof ze 50 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen, snijd ze doormidden en pluk de binnenkant in stukken. Rasp de schil van de citroen en meng samen met de citroensap, rode peper, azijn en olijfolie een dressing en maak deze glas met de staafmixer. Maak de dressing op smaak met wat peper en zout.

Maak de avocado schoon en snijd deze in grove stukken en marineer in de dressing. Laat even staan. Was ondertussen de sla en maak deze weer goed droog, pluk de bladen eraf en verdeel over vier borden. Snijd de lente uitjes schijn in grote stukken van 3 cm. Bak ze in olie snel een mooi bruin, doe er een klein beetje zout erover en haal ze uit de pan. Bak de gamba’s met de in plakjes gesneden knoflook.

Verdeel de plukken gepofte aardappel, avocado, gamba’s en lente uitjes over de sla en besprenkel nog met wat overgebleven dressing.

Hoofdgerecht: zalm in filodeeg

Dit gerecht komt van Uit Paulines keuken. Het originele recept lees je hier. 

Ingrediënten voor 4 personen

1 grote moot zalm (600 – 800 gr)

5 grote vellen filodeeg

400 gr verse spinazie

1 ui

1 teen knoflook

Sap van een 1/2 citroen

3 el roomkaas (naturel)

Peper en Zout

Paprikapoeder

Olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit de ui en de knoflook aan in een wok. Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe en wok het even kort. Het gaat er om dat de spinazie geslonken is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout en laat het vervolgens goed uitlekken. Meng de uitgelekte spinazie met de roomkaas en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Leg een vel filodeeg op je werkblad en bestrijk deze met wat olie. Strooi een beetje paprikapoeder over het filodeeg. Leg vervolgens het volgende vel erop en herhaal de voorgaande stappen. Zorg dat je 4 laagjes op elkaar hebt. Het extra vel bewaar je voor de bovenkant.

Verwijder eventueel het vel van de zalm en leg de moot op het filodeeg. Kruid de zalm met peper en zout en sprenkel er wat citroensap over heen.

Verdeel het spinazie roomkaas mengsel over de zalm.

Dek de zalm af met het overgebleven fel filodeeg. Bestrijk deze wederom met een klein beetje olie.

Vouw de buitenste zijdes (rechts en links) eerst naar binnen. Vouw de resterende lappen nu over elkaar heen.

Bestrijk het filodeeg wederom met wat olijfolie.

Bak de zalm in filodeeg in ongeveer 20 tot 25 minuten af in een voorverwarmde oven.

Tips voor het kerstdiner:

  • Serveer de zalm met gestoomde broccoli of met kalettes
  • Je kunt de zalm al van te voren voor de helft afbakken, als de gasten er zijn doe je de rest
  • Zet het spinazie roomkaasmengsel alvast van te voren klaar

Nagerecht: Appel-abrikoos kruimeltaartje

Ingrediënten voor 4 personen:

4 appels (bijv. jonagold)

een handje rozijnen

50g pecan noten, fijn gehakt

12 gedroogde abrikozen

4 eetlepels volkorenmeel

4 eetlepels havermout (of -vlokken)

Een paar flinke theelepels kaneel en/of koekkruiden

4 eetlepels olijfolie

Optioneel: een bolletje roomijs

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Maak van 3 appels een moes door de appels in de keukenmachine te mengen met een klein schuitje water. Snijd de andere appel in plakjes en meng ze met de rozijnen. Voeg ook de kaneel toe aan het mengsel.

Verdeel het appelmengsel over 4 kleine ovenschaaltjes of 1 grote ovenschaal. Voeg daarover de appelmoes toe.

Maal de abrikozen fijn in de keukenmachine tot ze smeuïg worden. Voeg daar het meel, de noten (bewaar iets voor de garnering), havermout en olie aan toe en kneed met de hand totdat het deeg kruimelig wordt. Strooi de kruimels bovenop het appelmengsel. Garneer met wat kleine stukjes pecannoten en bak de taartjes in 15-20 minuten gaar.

Serveer eventueel met een klein bolletje roomijs.

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit Eet als een Expert Party time.