Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot bestaande uit vlees (meestal gehakt), chilipeper, tomaten en bonen. Er bestaan allerlei variaties op het gerecht waarbij voor andere soorten vlees, vleesvervangers (ook wel chili sin carne genoemd, Spaans voor chili zonder vlees) of afwijkende ingrediënten gekozen wordt. Wij eten chili con carne vaak met (zilver)vlies rijst of met tortillachips en een schep zelfgemaakte guacamole. Wanneer er niet teveel vlees en zout wordt gebruikt is chili con carne een heel gezond gerecht. Helaas wordt chili con carne in de Nederlands keuken vaak gemaakt met een pakje als smaakmaker. Zonde, want hierdoor voeg je meer zout en smaakversterkers toe dan nodig is. Chili con carne is heel gemakkelijk en snel te maken zonder pakje. Daarom delen wij ons recept met jou en hopen dat je het gaat maken.

Ingrediënten voor 4 personen

300 g mager rund- of kipgehakt

1 grote ui in kleine stukjes

200 g fijn gesneden prei

2 rode paprika’s in blokjes

1 blikje (chili of bruine) bonen a 400 g

1 blik tomatenblokjes

70 g tomatenpurree

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel komijn

1 theelepel chilivlokken

zout (en evt. wat ketjap manis of sambal) naar smaak 

Fruit de ui aan in een grote pan met wat olijfolie. Voeg daarna de komijn, de paprikapoeder en de chilivlokken toe en bak dit kort mee.

Voeg vervolgens het gehakt toe en rul dit bruin gaar. Doe daarna de blokjes paprika en de gesneden prei erbij en bak deze kort mee.

Laat de bonen uitlekken en doe ze samen met de tomatenblokjes en tomatenpuree in de pan en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes stoven op een zacht vuur. Breng daarna de chili con carne op smaak met wat zout en evt. wat ketjap manis of sambal.

Tip: voor de vegetarische variant laat je het vlees weg en voeg je wat kaas toe of gebruik je vegetarische gehakt.

Ook eens spaghetti bolognese maken zonder pakjes en zakjes klik dan hier