De kinderen van Monique smullen regelmatig van deze spaghetti bolognese boordevol groente. Je maakt de spaghetti zonder pakjes en potjes alleen met behulp van een beetje tomatenpuree. De saus is het meest smaakvol als je hem wat langer laat doorpruttelen, dus handig om op een zondagmiddag klaar te maken.  De pastasaus is ideaal om in te vriezen zodat je voor een volgende keer alleen nog maar pasta erbij hoeft te koken.

Ingrediënten voor 2-3 personen (2 porties)

300 g rundergehakt of kipgehakt

Eventueel een klein bakje spekjes (75g)

1 grote ui

2 wortels, geraspt

Ca. 300 g prei, fijn gesneden

1 rode paprika in stukjes

1 courgette in kleine stukjes

3 knoflookteentjes

2 blikken (a 400 g) gepelde tomaten

1 blikje tomatenpuree (a 70 g)

2 laurierblaadjes

Scheutje olijfolie

2 eetlepels Provençaalse kruiden

Zout en peper naar smaak

125g volkoren (spelt)spaghetti

Zorg dat alle groenten gesneden klaar staan. Dit werkt namelijk vaak het fijnste. Bak de ui 5 minuten samen met de spekjes in een pan met een klein beetje olie op laag vuur. Voeg de geperste knoflook toe samen met de geraspte wortel en bak op iets hoger vuur een paar minuutjes mee. Doe het gehakt erbij en bak op hoog vuur al omscheppend rul. Voeg dan de prei, courgette en de paprika toe en bak ook even kort mee.

Dan voeg je de tomaten met sap toe. Breek ze voorzichtig met de spatel. Roer als laatste de tomatenpuree er door en voeg ook de Provençaalse kruiden toe samen met de laurier en wat peper. Laat dit lekker pruttelen voor minimaal een uur (maar nog lekkerder is 2 uurtjes) op laag vuur zonder deksel tot een mooi geheel.

Haal voor gebruik de laurier eruit en voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe.

Serveer de pastasaus met volkoren (spelt)spaghetti voor een heerlijk gezonde maaltijd. En voeg als finishing touch nog wat Parmezaan of geraspte kaas toe.

Klik hier voor nog meer pasta recepten.