Het is herfst, de blaadjes vallen van de bomen, het is eerder donker en het wordt steeds kouder. Dit gure weer vraagt om lekkere warme gerechten zoals soep en stamppot. Wij vinden de pompoen daar uitermate geschikt voor, met zijn oranje kleur en lichtzoete smaak is het een typische herfstgroente en hij is ontzettend veelzijdig. Daarnaast bevat pompoen veel vitamine C, kalium, calcium en magnesium en die vitamines en mineralen kunnen we in de herfst wel gebruiken.

Soorten pompoen

De flespompoen is bij ons favoriet, hij is veelzijdig en je hoeft hem niet persé te schillen voor gebruik omdat de schil zacht is. De schil is crèmekleurig en van binnen is hij licht oranje. Ideaal voor een heerlijke pompoensoep of geroosterd te gebruiken in een salade.

Dan hebben we natuurlijk de klassieke oranje pompoen. De schil is te hard om te eten en deze pompoen moet je dan ook schillen voor gebruik. Deze pompoen is het minst goed te gebruiken voor gerechten. Ook geldt hoe groter de pompoen is hoe minder smaak. Je kan deze pompoen dus beter gebruiken als decoratie voor Halloween. Maar wil je de inhoud van je decoratieve pompoen toch niet ‘weggooien’ maak er dan pompoenpuree van of laat de zaadjes van de pompoen drogen (daarna pellen) en je hebt je eigen pompoenpitten als ‘topping’ voor je pompoensoep.

Dan vind je in de supermarkt ook nog de Hokkaido-pompoen. Deze is wat kleiner en puntiger dan de klassieke pompoen en de schil is zachter en dus eetbaar. Ook deze pompoen is weer goed te gebruiken voor soep, maar ook in zoete gerechten zoals pompoencake met walnoten en warme havermoutpap.

Tenslotte spaghettipompoen, deze dankt zijn naam aan het vruchtvlees wat je in sliertjes uit de pompoen kan halen. In de supermarkt zie je deze pompoen niet altijd liggen, alleen in het herfstseizoen. Als je hem roostert en het vruchtvlees met een vork verwijdert kan je hem gebruiken voor een koolhydraatarme spaghetti. Lekker met champignons, tijm en Parmezaanse kaas.

Lekkere recepten

Trek gekregen? Hieronder delen wij onze favoriete top 5 pompoenrecepten:

  1. Pompoenpaprika quiche met geitenkaas: https://www.lijfstijldietisten.nl/2014/11/pompoen-paprikaquiche-met-geitenkaas/
  2. Pompoencake: https://uitpaulineskeuken.nl/2015/11/pompoencake.html
  3. Pompoencurry met linzen: https://www.lijfstijldietisten.nl/2015/11/pompoencurry-met-linzen/
  4. Makkelijke pompoensoep: https://www.lijfstijldietisten.nl/2017/10/halloween-recepten-pompoen/
  5. Havermoutpap met pompoen: http://www.francescakookt.nl/havermout-met-pompoen/