Het is weer aspergetijd. Wij vinden ze heerlijk. Monique maakte afgelopen weekend een heerlijke aspergesoep met stukje ei en gerookte zalm. Het originele recept haalde ze van de website leukerecepten.nl maar gaf er een ‘doe effe gezond’ draai aan. Dus iets minder zout en iets meer goede vetten!

Geniet ervan.

Ingrediënten voor ongeveer 6 personen

  • 1 grote ui
  • 700 gr witte asperges (geschild)
  • 1 blokjes kippen- of groentebouillon
  • 1,5 liter water
  • 200 ml kookroom of zuivel
  • 80 gr bloem
  • 70 gr boter

Voor de topping

  • 2 eieren
  • 150 gr gerookte zalm in blokjes of reepjes
  • Verse peterselie of bieslook

Bereiding

Snijd de asperges in stukken. Kook ze 5 minuten in ongeveer 1,5 liter water en laat daarna nog 10 minuten nagaren in het water.

Snijd de ui fijn. Smelt de boter in een soeppan en fruit de ui hierin aan. Voeg dan de bloem toe en roer met een garde tot een roux en laat deze 5 minuten zachtjes bakken en garen. Giet de asperges af en vang al het kookvocht op. Los het bouillonblokje op in het het kookvocht van de asperges. Giet dit beetje bij beetje bij de roux en blijf met een garde roeren zodat er geen klontjes ontstaan.

Als alle bouillon is toegevoegd roer je de kookroom er door en voeg je de gekookte asperges in stukken toe. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel een snufje peper en/of zout toe. Voeg een deel van de zalmreepjes/blokjes toe aan de soep. Schep de soep in borden en garneer met stukjes ei, overgebleven zalm en wat fijngehakte peterselie of bieslook