Dit jaar hebben we in het kader van ons boek ‘Doe effe gezond’ een kerstmenu voor je samengesteld. De recepten van het 3 gangen kerstmenu zijn, net zoals de recepten uit ons boek heel makkelijk te bereiden. Om niet heel de supermarkt door te struinen hebben we ook gebruikt gemaakt van een aantal verspakketten van de Albert Heijn en Lidl. Dan heb je alle ingrediënten voor je gerecht in 1x bij elkaar. De recepten zijn gezond, maar natuurlijk wel met een ‘extraatje’ want ook dat mag best weleens. Als je onze recepten gaat maken zouden we het leuk vinden dat je ze met ons deelt op social media. Gebruik hiervoor @lijfstijldietisten en de #doeeffegezond.

Voorgerecht: Knolselderijsoep met kerststerren

Ingrediënten voor 4 grote kommen (of 8 kleine glaasjes)

  • 1 AH knolselderijsoep verspakket of Lidl (of 1 knolselderij, 2 grote uien, 1 pastinaak, 1 prei, 1 rode biet, 2 teentjes knoflook, peterselie, tijm en groentebouillon)
  • 2 bietenwraps
  • optioneel: een paar handjes gerookte amandelen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak de groenten schoon en rasp van de knolselderij 3 eetlepels af. Snij de overige knolselderij, pastinaak en prei in stukken. Snij de biet in kleine blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook. Ris de blaadjes van de takjes kruiden en hak ze fijn (houd de tijm apart van de peterselie).

Steek uit de bietenwraps een aantal kerststerren met behulp van een koekvormpje of snijd ze er zelf uit.

Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en prei 3 minuten op een lage temperatuur. Voeg de knolselderij, pastinaak en tijm toe en bak 5 minuten.

Voeg 1 liter water en de groentebouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.

Breng ondertussen 0,5 liter water aan de kook en kook hierin de bietje in 10 minuten gaar. Giet de bietjes af en zet ze weg voor later gebruik.

Leg de kerststerren op een bakplaat en laat ze in ongeveer 5 minuten knapperig worden.

Pureer de soep met een staafmixer.

Schep de knolselderijsoep in kommen, verdeel hierover de geraspte knolselderij, blokjes rode biet, eventueel een paar gerookte amandelen en peterselie. Maak af met een bietenkerstster.

Hoofdgerecht: aardappeltaart met vis

Ingredienten voor 4 personen:

  • 4 zalm- of zeebaarsfilets met huid (of ander witvis)
  • 500 g broccoliasperges
  • 2 stengels bosui
  • 2 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • zout en peper naar smaak
  • 1 Excellent vierkleuren zoete aardappeltaart (of 2 zoete aardappelen, 1 paarse aardappel en 3 gewone aardappelen, een flesje kookroom, takje tijm, rozemarijn en een groentebouillonblokje)
  • 2 courgettes

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de tijm en rozemarijn fijn. Strooi de helft van de kruiden in een ovale of ronde ovenschaal (inhoud ca. 1,5 liter).

Schil de aardappelen, spoel ze af en dep ze droog. Snijd de aardappelen en courgette in schijfjes van ca. 2 mm dik. Zet ze afwisselend van kleur langs de rand van de schaal.

Zet de schijfjes aardappel (als ze afgekoeld zijn) afwisselend van kleur langs de rand van schaal tot deze gevuld is. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de aardappelen ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.

Ondertussen kun je de crumble voor bereiden of de tafel mooi dekken 🙂

Haal de schaal uit de oven en wrijf een half bouillontablet fijn en meng met de kookroom en de resterende kruiden. Schenk de room over de aardappels en bak de taart nog 30 minuten zonder folie. Prik even in de aardappelen om te controleren of ze gaar zijn. Zet ze anders nog even iets langer in de oven.

Snijd ondertussen de bosui in fijne ringen en meng in een schaaltje met 2 el olijfolie, 1 el citroensap en peper en zout

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de stukken vis erop.

Bestrooi de vis met peper en zout en verdeel het bosui mengsel er over.

Leg de broccoliassperges ernaast en voeg nog een klein beetje olijfolie toe.

Zet in de oven (bij de aardappeltaart) en laat 12-15 minuten gaar worden in de oven

Nagerecht: Crumble met stoofpeertjes

Ingrediënten voor 4 personen (of 8 kleinere porties)

  • 1,5 kilo stoofperen 
  • 500 ml rode bessensap
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 3 el suiker
  • 100 g bloem
  • 50 g boter
  • 75 g witte basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • flink wat kaneel
  • kaneelijs

Schil de peren en leg ze in een pan die ruim genoeg is en giet het bessensap erbij en vul aan met water totdat ze onder het sap staan.

Voeg de overige ingrediënten tot en breng aan de kook. Zodra het kook doe je de deksel op de pan en zet je het vuur laag. Laat de peren ongeveer 2 uur stoven en laat ze daarna goed afkoelen. 

Gebruik 300 gram stoofpeertjes en verwarm de oven op 180 graden. De rest kun je lekker bij het hoofdgerecht serveren. 

Snijd de stoofpeertjes in kleine stukjes en verdeel dit over 4 klein ovenschaaltjes. 

Maak vervolgens het kruimeldeeg door de koude boter in kleine stukjes te snijden en samen met de bloem, suiker, zout en kaneel te kneden tot er een mooie kruimel ontstaat. Verdeel dit over de stoofpeertjes en bak de ca. 15 min in de oven totdat het deeg mooi bruin is geworden. 

Serveer de crumble met een bolletje kaneelijs.