Een paar blogs terug beschreven wij al even kort een praktijkvoorbeeld van iemand met Diabetes type 2. Het koolhydraatarme dieet zorgde voor gewichtsverlies, verlaging van de bloedglucosewaarden en vermindering van de symptomen (met name vermoeidheid). Deze meneer voelt zich momenteel veel fitter en energieker.

Omdat wij dit eigenlijk iedereen met Diabetes type 2 gunnen, proberen wij deze mensen praktische tips en adviezen te geven. Zodat ze daar thuis mee aan de slag kunnen gaan. Daarom organiseren we sinds vorig jaar ook kookworkshops voor mensen met Diabetes type 2. We leren ze hoe je gemakkelijk koolhydraatarm kan koken. We hebben namelijk gemerkt dat veel mensen schrikken wanneer ze een bepaald  recept lezen. Er staan te veel ingrediënten op, of het recept lijkt heel moeilijk of zelfs niet lekker te zijn. Door  dit recept toch een keer te maken en te proeven, ervaar je dat het allemaal wel mee valt.

Waarom is dat koolhydraatarm eten en koken bij Diabetes type 2 nu zo belangrijk? Hierbij een korte uitleg:

Koolhydraten zijn een brandstof voor ons lichaam. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. Glucose wordt opgenomen in cellen en weefsels met behulp van insuline en geeft ons lichaam energie. Deze energie zorgt ervoor dat we voldoende kunnen functioneren of intensief kunnen sporten. We kunnen dus niet helemaal zonder koolhydraten. Bij diabetes type 2 stijgt na een maaltijd de bloedglucose veel meer dan bij mensen zonder diabetes, doordat de insuline niet goed werkt. Dat stimuleert de alvleesklier om nog meer insuline te maken. Al die insuline remt de verbranding van vet. Als je dus koolhydraten eet, en daarmee insuline stimuleert, verbrand je minder vet. Het gevolg is dat je niet af valt, maar juist in gewicht toe neemt.

Dat is de reden dat mensen met Diabetes type 2 beter wat minder koolhydraten kunnen eten.  Je verbrand meer vet, valt af en de bloedglucosewaarden verbeteren.

Maar hoe pak je het minderen van koolhydraten dan aan?

Wellicht eerst goed om te weten waar koolhydraten in zitten. Koolhydraten zijn er namelijk in verschillende vormen, zoals:

  • Fructose; voornamelijk in fruit
  • Lactose; melksuiker in melkproducten
  • Sacharose; biet- of rietsuiker
  • en zetmeel; zoals brood en graanproducten.

Je kunt het beste eerst beginnen met stoppen van suiker in koffie en thee. Daarnaast is het verstandig om te minderen met de suiker die je ongemerkt binnenkrijgt met zoet beleg, koek, snoep, gebak en frisdrank. Verder hebben wij de volgende punten op een rijtje gezet:

– Vervang zoet beleg door hartig beleg: pindakaas, kaas, vleeswaren, ei, avocado, groentespread.

– Vervang koekjes door fruit, rijstwafel (met pindakaas), cracker (met groentespread), wortels (of andere rauwkost) met hummus-dip, handje ongezouten noten of een gekookt ei met rookvlees.

– Stop zoveel mogelijk met het drinken van (light)frisdrank en vruchtensappen. Kies voor thee, koffie en/of water. Je kunt water een ‘oppepper’ geven door limoen, munt, komkommer of gember toe te voegen of kies voor spa rood met een smaakje uit de supermarkt.

– Lees etiketten en vergelijk producten met elkaar. Kies de variant met de minste suiker. Op deze manier verminder je ook de suiker in je voeding. Handig daarbij is om te weten dat ingrediënten in volgorde van hoeveelheid op het etiket staan. Dus begint de ingrediëntenlijst met suiker, dan weet je al genoeg!

– Laat groente ALTIJD de ‘hoofdrol’ spelen bij het avondeten. Hiermee bedoelen we dat je avondeten voor het grootste deel (minimaal de helft van je bord) uit groente moet bestaan. Hierdoor is er minder plaats voor de koolhydraten: aardappelen, rijst, pasta, couscous etc.

– Ga koken zonder pakjes. Aan pakjes en zakjes wordt suiker als smaakmaker toegevoegd. Doe inspiratie op met onze koolhydraatarme recepten op onze website.

Door bovenstaande tips krijg je al een stuk minder koolhydraten per dag binnen en ben je op de goede weg. Een diëtist kan je eventueel verder helpen als je er zelf niet meer uit komt.

Wil jij zonder medicatie je bloedsuikerwaarden naar beneden krijgen, start dan nu met koolhydraatarm koken. Volgende week geven wij weer een leuke en leerzame kookworkshop Diabetes aan 8 enthousiaste deelnemers. Lijkt het jou ook leuk? Kijk dan op onze website voor de mogelijkheden.

Liefs Monique en Marjolein