Wil jij in plaats van de sultana’s, evergreens, eierkoeken en ontbijtkoek een tussendoortje met minder suiker. Maak dan eens dit lekker bananenbrood zonder toegevoegd suiker. Check hier ons filmpje, dan zie je hoe gemakkelijk jij dit zelf ook kunt maken.

Ingrediënten voor 1 bananenbrood

200 g spelt of volkorenmeel

1 theelepel bakpoeder

3 theelepel kaneel

½ theelepel zout

200 g verse of medjoul dadels, ontpit

100 ml (plantaardige) melk

Mespuntje vanillepoeder (kan je ook weglaten)

4 rijpe bananen

100 gram verse (of uit de dieprvries) blauwe bessen of frambozen

Optioneel: kokos en/of noten

Warm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Meng het speltmeel, bakpoeder, kaneel en zout in een grote kom door elkaar. Meng de dadels samen met de plantaardige melk en de vanille tot een glad mengsel. Dit gaat het beste in een keukenmachine, maar zou eventueel ook kunnen in een krachtige blender. Prak de bananen op een bord fijn. Gebruik hiervoor rijpe bananen met spikkels, dan wordt de cake het lekkerst! Meng het dadelmengsel met het meel en de bananen door elkaar. Voeg de blauwe bessen en/of frambozen toe en doe het beslag in de cakevorm. Zet de cake 50-60 minuten in de oven. Check met een satéprikker of deze droog uit het bananenbrood komt, dan is het brood gaar. Haal de cake uit zijn vorm en laat afkoelen. Snijd het daarna in 10-12 plakken.

Wij vinden dit bananenbrood lekker fris en zomers. Voor een winterse versie kan je de frambozen/bessen vervangen door bijvoorbeeld cranberries of rozijnen en geraspte wortel (vervang dan de kaneel door koek/speculaaskruiden.

Voedingswaarde per plak: 145 kcal, 1,4g vet, 3,1g eiwit, 4g vezels, 28g koolhydraten (op basis van 11 plakken)