Ik hoor het heel veel om me heen. Even geen gezonde leefstijl, even niet opletten op wat ik eet. Nu even niet. 


Het is een rare tijd. We zitten allemaal in een absurde situatie. Wat er nu gebeurt, is heel onwerkelijk. Scholen gesloten, winkels dicht en vele bedrijven staan op klappen. Voor iedereen, jong en oud, is het nu aanpassen. Alles is anders, en niets loopt meer normaal.


Ik begrijp heel goed dat mensen nu denken, laat die gezonde leefstijl nu maar even zitten. We hebben nu wel wat anders aan ons hoofd. Het is nu niet belangrijk…Maar is dat echt zo? Is het nu echt niet belangrijk? Ik denk namelijk van wel. Juist nu! 
Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat er geen beter moment is als nu! Alles loslaten, en ongezonder gaan eten, heeft ook invloed op je gemoedstoestand. Veel meer dan waar we ons vaak bewust van zijn. Het is vaak een cirkel. Je voelt je slecht – – > je gaat ongezond eten – – > je voelt je daarna nog slechter – – > en je bent nu toch al ongezond bezig, dus ga je nog meer eten….het maakt nu het toch niks meer uit – – > je voelt je nog veel slechter – – > en zo gaat het verder. 


Op alles wat er nu gebeurt, hebben we geen invloed. We moeten leven volgens de richtlijnen van het RIVM. Zelfs op een normale manier boodschappen doen is er niet meer bij. Maar…. We hebben wel zelf invloed op hoe we er mee om gaan! 
Natuurlijk is het nu lekker makkelijk om alles los te laten. Maar is dat niet gewoon een slecht excuus? We moeten er juist nu het beste van maken. En dat kunnen we alleen maar zelf! Misschien met een beetje hulp van elkaar. Misschien lijkt de situatie eindeloos. Maar ook aan deze periode komt een einde. Dus laten we proberen er met elkaar wat van te maken. En er het beste uit te halen. 


2020 wordt een jaar die niemand zal vergeten. Hoe mooi zou het zijn als je, over pakweg 10 jaar, terug kan kijken. En kan zeggen: wat hebben we het eigenlijk goed gedaan toen. 
Het lijkt misschien of ik makkelijk praten heb. Maar ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om door te zetten op een moment dat je er eigenlijk klaar mee bent. Ik weet als geen ander hoe het voelt. 


Daarom wil ik jullie mee geven hoe ik om ga met deze situatie. Hoe ik erin sta, en vooral, hoe ik het nu vol houd. Ik hoop dat ik jullie kan motiveren door te zetten. Want juist nu heb je het zo hard nodig. Mijn werk (slagerij) gaat, gelukkig, gewoon door. Maar ook ik heb nu 3 kinderen thuis zitten. 3 pubers die, zeker op mijn werkdagen, zelfstandig aan hun schoolwerk moeten zitten. Het was in het begin even zoeken naar een ritme. Maar nu na 2 weken kan ik zeggen dat we dat ritme gevonden hebben. De kinderen weten, en beseffen vooral, dat het geen vakantie is. Dus laat naar bed gaan, en uitslapen zit er niet bij. Iedere ochtend moeten ze van mij om half 9 aangekleed beneden zijn, en ontbeten hebben. Zodat ze kunnen beginnen aan hun schoolwerk. Het sociale leven ligt nu stil. Wat betekent dat we eigenlijk meer tijd over hebben. Tijd om te steken in het zoeken naar nieuwe recepten. Om deze vervolgens uit te proberen. Tijd om te bedenken hoe we ons het beste kunnen houden aan een gezonde leefstijl. Tijd om eens echt goed voor ons zelf te zorgen! Het geeft een enorm goed gevoel, te weten dat ik zelf invloed heb op de keuzes die ik maak wat betreft mijn leefstijl. Dat goede gevoel, dat gun ik iedereen! 


Vandaag was ik vrij. Het zonnetje scheen. En ook al ging er nu geen wekker, toch waren we er allemaal op tijd uit. Ik ben de dag gestart met touwtje springen in de tuin. Op die manier kom je toch aan je beweging, en het geeft je gelijk energie. Daarna ben ik een lijstje gaan maken. Bij welke boeren en tuinders verkopen ze verse groenten en fruit? Ik ben alle adressen langs gegaan. En kwam thuis met een tas vol verse groente en fruit. Ik had nog geen idee wat ik er mee ging doen. Dus bij thuiskomst ben ik recepten gaan opzoeken. 
En zo kwam ik bij onderstaand recept. Een gezonde smeuïge appeltaart/cake. Samen met mijn jongste dochter Roos ben ik de keuken ingedoken. Het thuis zitten heeft ook zo zijn voordelen. De taart/cake was zeer geslaagd! Zelfs de kinderen waren heel enthousiast. Dit is een blijvertje. 
Vanavond eten we asperges, en morgenmiddag gaan we zoete aardappel koekjes bakken. En van al het fruit gaan we een heerlijke smoothie maken. 
Deze blog schrijf ik nu terwijl ik zit in het zonnetje in de tuin. En ondanks de situatie waarin we ons nu bevinden kan ik zeggen dat ik gelukkig ben. Ik besef me maar al te goed in welke situatie we nu zitten. Ook ik maak me zorgen. Ook ik voel me een soort van gevangen. Maar wat is het een voorrecht om in deze moeilijke periode goed voor jezelf te kunnen zorgen! 
En ik blijf het maar zeggen, als ik dit kan, kunnen jullie het ook! Zorg goed voor jezelf, juist nu! 

Veel liefs, Ellemiek 


Recept smeuïge appeltaart/cake

Benodigdheden:

 • 2 appels 
 • 250 gram (uitlekt gewicht) witte bonen uit blik- 
 • Vanillestokje  
 • Citroen 
 • 2 eieren
 • 80 gram witte suiker
 • Theelepel zonnebloemolie 
 • 30 gram havermout 
 • 1 theelepel bakpoeder 
 • Een springvorm, of silicone bakvorm van 20 cm- 
 • Bakpapier 

Bereidingswijze :

 • Verwarm de oven voor op 180 graden 
 • Leg het bakpapier in de springvorm 
 • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt de appel in dunne plakjes
 • Spoel de bonen af en laat het uitlekken
 • Snijdt het vanille stokje open en schraap het merg eruit 
 • Rasp de citroenschil
 • Klop de eieren met het suiker schuimig 
 • Voeg vervolgens de witte bonen, citroenrasp, olie, bakpoeder, havermout en vanillemerg toe. 
 • Pureer dit met de staafmixer door elkaar tot het een gladde massa is geworden. 
 • Giet het mengsel in het met bakpapier bedekte taartvorm
 • Leg de schijfjes appel er boven op 
 • Knijp de citroen uit en smeer de stukjes appel hiermee in 
 • Zet de taart 40 minuten in de oven. 

Smullen maar!