Een banaan maakt dik. Wij horen zo vaak dat een banaan een ‘dikmaker’ zou zijn. Gelukkig is dit een fabel. Want een banaan is hartstikke gezond. Natuurlijk moet je er geen 3 van per dag eten. Maar dat is met alles zo. Waar je teveel van eet kan leiden tot een te hoge calorie inname wat op termijn kan leiden tot gewichtstoename. Maar waar komt deze ‘fabel’ dan vandaan?

Waarschijnlijk heeft dit te maken met het aantal calorieën en koolhydraten in een banaan in vergelijking met ander fruit. Daarom zetten we een aantal soorten fruit met calorieën en koolhydraten voor je op een rijtje:

1 appel: 81 kcal, 18g koolhydraten

1 grote peer: 120 kcal, 26g koolhydraten

1 mandarijn: 57kcal, 6g koolhydraten

1 trosje druiven: 98kcal, 21g koolhydraten

1 bakje aardbeien: 30kcal, 5g koolhydraten

1 banaan: 124 kcal, 26,8g koolhydraten

Je ziet dus dat er meer fruitsoorten zijn met ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën en koolhydraten. Het is daarom goed om hierin te variëren, vooral omdat verschillende soorten fruit ook weer verschillende soorten vitamines en mineralen bevatten. En voor jezelf te bedenken dat een gevulde koek, reep chocolade maar soms ook allerlei ‘healthy’ repen veel meer calorieën bevatten dan een banaan. Jij kunt dus met een gerust hart een banaan blijven eten.