Van iedere week een patatje eten wordt je dik. Fabel. Van een portie patat (met mayo) in de week wordt je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet is het geen probleem om 1x per week een patatje te eten. Het gaat om de juiste balans. Om 1kg vet aan te komen in gewicht moet je 7500 kcal extra eten. Een maaltijd van 7500 kcal is erg veel (denk aan bijvoorbeeld 8 pizza’s). Wel kun je iedere dag 500 kcal extra eten en dan kan je dus na 2 weken een kilo aan komen. Wat we hiermee willen zeggen is dat je van 1x wat extra calorieën eten niet direct zwaarder wordt. Dit gaat geleidelijk. Bijvoorbeeld de ene dag een patatje, de andere dag een stuk taart op een verjaardag, de andere avond een etentje, de avond erna wat chips etc. Let dus op dat het niet iedere dag ‘iets extra’ is. Eet bijvoorbeeld door de week gezond en gevarieerd dan kun je in het weekend prima een patatje eten, uit eten gaan of een glas wijn drinken.