Brood met noten, pitten of zaden leveren veel extra calorieën is een fabel. Tegenwoordig hebben we heel veel soorten brood. Het beste is om te kiezen voor volkorenbrood. Dit mag grof volkoren of fijn volkoren zijn. Daarnaast heb je nog volkorenbrood met bijvoorbeeld zonnebloempitten of pompoenpitten op de korst. Dit brood bevat per snee iets meer calorieën (ongeveer 16 kcal t.o.v. een snee volkorenbrood). Dit komt omdat noten, pitten en zaden goede (onverzadigde) vetten bevatten. Daarnaast bevat dit brood meer vezels (3g i.p.v. 2g per snee brood). Dit komt omdat pitten en zaden vezels bevatten. Ook levert brood met pitten of zaden meer calcium, magnesium, zink en foliumzuur. Wij vinden een snee volkorenbrood met pitten of zaden op de korst dus een gezonde keuze, omdat ze veel goede voedingstoffen leveren en langer een verzadigend gevoel.