Roomboter is gezonder dan halvarine en margarine is een fabel. Roomboter is niet gezonder dan halvarine en margarine. Roomboter bevat veel verzadigd vet en weinig onverzadigd vet. Verzadigd vet is ongunstig voor je cholesterolgehalte. Vervang je verzadigd vet door onverzadigd vet dan verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Wij adviseren dus te kiezen voor producten met minder verzadigd vet en meer onverzadigde vetten. Voorbeelden hiervan zijn (dieet)margarine, halvarine en olie. Andere voedingsmiddelen die weinig verzadigd vet bevatten en veel onverzadigde vetten zijn avocado, noten en vette vis (zalm, haring, makreel). Verwerk deze producten dus in je dagelijkse eetpatroon. Probeer voedingsmiddelen met veel verzadigd vet en transvet zo min mogelijk te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn vet vlees, snacks, gebak, koek en gefrituurde producten.