Hoe donkerder het brood hoe gezonder is een fabel


Donkerbruin brood is niet automatisch de gezondste keus. Hoe meer vezels er in een brood zitten hoe gezonder. Een brood met veel vezels hoeft niet donker van kleur te zijn. Een donkere kleur kan worden verkregen door het gebruik van mout. Mout is een gecarameliseerde graansoort wat naast kleur ook een specifieke smaak geeft. 

Het verschil

Om het verschil te kunnen begrijpen tussen verschillende graansoorten, moeten we eerst het verschil weten tussen meel en bloem.

-Meel is de gehele graankorrel vermalen inclusief de buitenkant van de graankorrel wat bestaat uit zemelen en kiemen. In de zemelen zit de meeste vezels.
-Bloem is gezeefd meel, waarbij de zemelen eruit worden gezeefd en de kern van de graankorrel door de zeef heen valt. Dit is binnenkant van de graankorrel en is wit van kleur. Van deze bloem wordt o.a. witbrood gebakken. 

Dan zijn er verschillende soorten brood:

-Volkorenbrood: hiervoor is de hele graankorrel gebruikt. 

-Bruinbrood: Bestaat uit 50% volkoren meel en 50% bloem. 

-Meergranenbrood: hiervoor zijn verschillende soorten granen gebruikt bijvoorbeeld tarwe, haver en mais. 

-Witbrood: Witbrood wordt gemaakt van bloem. 

Op de ingrediëntenlijst kan je lezen of er volkorenmeel of bloem gebruikt is. Het ingrediënt wat als eerste benoemd wordt op de ingrediëntenlijst is het hoofdbestanddeel. Is dit volkorenmeel dan zit je dus goed. 

Zeker weten dat het gezond brood is met genoeg vezels? Kies dan brood waar echt ‘volkorenbrood’ op staat, of vraag het aan de bakker.