Vakantie, even heerlijk vrij van werk, de dagelijkse gang van zaken en genieten van elkaar of je gezin. Nieuwe plekken ontdekken, dat vind ik altijd zo leuk van vakanties. ’s Morgens erop uit trekken en cultuur op snuiven, steden bezoeken, luieren op het strand, maar vooral ook genieten van de eetcultuur in de nieuwe omgeving. Van tevoren verdiep ik me vaak al in de leukste en lekkerste hotspots in de buurt. Maar daarnaast vind ik het ook fijn om zomaar ergens terecht te komen waar de ‘massa’ nog niet komt. Ik moet zeggen dat mijn vakanties meestal wel in het teken staan van lekker eten en een goed glas wijn. Maar dan wel het liefst op de mooiste plekjes.

Wat betekent vakantie voor jou? In de maanden mei, juni, juli en augustus voer ik in de praktijk veel gesprekken die gaan over vakantie. Het valt me dan op dat heel veel mensen zeggen, maar op vakantie wil ik ‘genieten’ en wil ik niet overal op hoeven letten. Op vakantie laat ik me even lekker gaan daarna ga ik wel weer ‘opletten’. Maar geniet je dan alleen van je vakantie als je veel (en ongezond) kunt eten en drinken? Zoveel mogelijk op scheppen bij het ontbijtbuffet? Iedere dag patat of een pizza? Achter elkaar een nieuw biertje, wijntje of cocktail bestellen? Proef je dan echt je eten wel en is dit echt genieten? Ik vind het altijd zo jammer voor die mensen die in een vakantie 5 kg aan komen. Dan moet je echt wel veel eten en drinken [en een stuk minder bewegen]. Is dat nu het ultieme vakantiegevoel? Prima als jij daarvan geniet. Zeker doen, maar ik denk dat het wel anders zou kunnen…

Een paar weken terug had ik gesprek met een moeder van drie kinderen. Ze gaan in de meivakantie altijd met de auto naar de camping ergens in Frankrijk. In de auto komen de zakken snoep en witte puntjes tevoorschijn. Ook op de camping worden iedere dag croissantjes gehaald en in de middag is het tijd voor chips. Ze is de afgelopen meivakantie samen met mij de uitdaging aan gegaan om dit voor zichzelf, maar ook voor haar gezin te veranderen. Dus in plaats van snoep, bakjes fruit en bruine broodjes mee voor in de auto. Als ontbijt yoghurt met muesli en fruit, af en toe een stokbroodje of croissantje als ze daar echt behoefte aan zou hebben. De chips vervangen door gezonde snacks zoals tomaatjes, komkommer en noten. En…… Het resultaat was zo mooi om te horen. Niemand had het een probleem gevonden en niemand miste de witte broodjes en croissantjes. Thuis was ze er gelijk mee door gegaan en in het weekend komen er nu ook geen witte broodjes meer op tafel. Niemand die daarover zeurt. Zo kan het dus ook. En wat denk je? Had ze genoten van haar vakantie? Zeker weten. Misschien nog wel meer omdat ze, toen ze thuis kwam, ook geen ‘schuldgevoel’ had en zich daarnaast nog eens veel fitter voelde.

Ga jij binnenkort ook op vakantie? Schrijf voor jezelf eens op welke eetmomenten anders zijn dan thuis. Pik er daarna twee uit om te gaan veranderen op jouw volgende vakantie en probeer je reisgenoten hierin mee te nemen.

Natuurlijk wil ik jou mijn 5 favoriete food-hotspots van Ibiza niet onthouden. Dus mocht je deze zomer of najaar die kant op gaan. Mis deze plekjes dan niet.

  • La Paloma in San Lorenzo (Sant Llorenc) voor lunch of diner. Ik was hier voor lunch. De falafelsalade en noedels waren bij mij en mijn reisgenoten favoriet.
  • Passion café – leuk om te gaan ontbijten in de haven van Ibiza of Santa Eulalia. Toppers; toast met avocado en gepocheerde eieren, kokosyoghurt met granola en de pancakes met gebakken banaan.
  • Maya – mooie plek in de baai van Cala Vadella waar ze super lekkere paella hebben
  • Cala Bonita bij Playa de s’Estanyo (vlakbij jesús) – heerlijke lunch in een supermooie baai, aanraders; de tonijntartaar en Burrata met een glas Vedejo
  • Destino in San José (Sant Josep) voor tapas met een twist, Lekker om met je reisgenoten te delen en van alles te proeven. Bestel er een fles Can Rich chardonnay bij en je avond is compleet.

Als jij nog leuke hotspots of tips hebt voor jouw favoriete vakantiebestemming dan hoor ik het graag.

Fijne vakantie!

Liefs, Marjolein