Als sportdiëtist moet ik op de hoogte blijven van de laatste wetenschappelijke onderzoeken, volg ik symposiums en lees ik boeken over sportvoeding. In oktober kwam het boek ‘Eet als een Atleet’ uit. Dit boek is de opvolger van het boek ‘Eet als een Expert’. ‘Eet als een Expert’ is favoriet bij Monique en mij. Waarom? Omdat dit boek is geschreven door diëtisten en voedingswetenschappers. Door deze expertise wordt in het boek duidelijk wat waar en niet waar is rond alle voedingshypes. Je krijgt praktische tips en eenvoudige recepten die je gemakkelijk toe kunt passen.

Wij houden van praktisch toepasbaar, wetenschappelijk onderbouwd en duidelijk. Ook ‘Eet als een Atleet’ is geschreven door professionals. Vera Wisse (sportdiëtist en HBO docent aan de opleiding International Lifestyle Studies), Saraï Pannekoek (sportdiëtist en klinisch epidemioloog) en Titia van der Stelt (sport diëtist en bewegingswetenschapper) bespreken in het boek de veel voorkomende fabels rondom sportvoeding. Ze lichten dit toe met duidelijke praktijkvoorbeelden en verwijzen, zo nodig, naar de literatuurlijst. Iedere sporter, recreatief of heel fanatiek, weet aan het eind van dit boek precies wat en hoeveel hij of zij moet eten en drinken rondom training, wedstrijd en in rust. Daarnaast kun je met de recepten en favorietenlijsten volop variëren. Zo zijn er voor iedereen mogelijkheden. Ook voor de vegetarische sporter. Geen ‘saaie’ sportvoeding met kip, rijst en kwark. Maar lekkere en gemakkelijke gezonde ontbijtjes, herstelvoeding, tussendoortjes en warme maaltijden.

Ik ben enthousiast over het boek en ben zelf al begonnen aan de variaties op mijn bakje kwark met granola na mijn hardlooprondje. Ik vind het erg leuk dat er goede alternatieven worden gegeven voor gerechten en snacks met voldoende eiwit, zodat de sporter niet alleen maar kwark hoeft te eten.

In het eerste hoofdstuk moet je wel goed je hoofd erbij houden, want er komen een hoop termen langs wanneer uitleg wordt gegeven over de verschillende energiesystemen in ons lichaam. Soms ingewikkeld, maar wel handig als achtergrondinformatie. Ook wordt het rekenen geblazen als je precies uit wilt rekenen hoeveel calorieën je met jouw sport verbruikt. Je wordt als lezer dus gelijk aan het werk gezet met dit boek.

Ik vind het prettig dat er normale voedingsmiddelen worden gebruikt. Je ziet dus geen ingrediënten staan die je alleen in specifieke winkels kunt kopen. Ook de (ouders van) jeugdige sporters hebben baat bij dit boek, omdat veel sportende jongeren niet altijd even gezond eten. Wel moet hier rekening gehouden worden met een eventuele groeispurt en de pubertijd. Aan te raden is dan ook om hiervoor contact op te nemen met een sportdiëtist.

Duidelijk vind ik ook het hoofdstuk over sportvoedingsupplementen. Dit hoofdstuk geeft een mooi overzicht van suppletiegebruik onder sporters. Achter iedere soort suppletie staat de (mogelijke) functie beschreven, voor welke sport het bedoeld is, in welke categorie bewijs het valt en wat het gebruiksadvies is. Heel overzichtelijk en duidelijk. Er zijn namelijk een hoop nutteloze supplementen in omloop en slechts een handjevol werkt echt.

Kortom een goed naslagwerk voor iedere sporter die meer uit zijn voeding wil halen. Het boek bied duidelijkheid over verschillende fabels rondom (sport)voeding, allemaal wetenschappelijk onderbouwd. De voedingsadviezen zijn praktisch toepasbaar en er kan (op lange termijn) gevarieerd worden.

Wil je het boek bestellen? Dat kan dan hier http://bit.ly/2zRJPzM

Liefs Marjolein