Veel mensen denken bij de diëtist nog altijd aan ‘afvallen’. Naar een diëtist ga je als je gewicht kwijt wilt en de diëtist geeft dan aan wat je allemaal ‘NIET’ mag eten. Ze is heel streng en je mag niks meer. Gelukkig zijn de tijden veranderd en begeleiden wij niet alleen mensen die af willen vallen, maar eigenlijk iedereen die vragen heeft over voeding. Ook vertellen wij juist wat je ‘WEL’ mag eten en denken we mee om praktische en toepasbare tips te geven, om het eten aantrekkelijk en lekker te houden. En wie weet eet je misschien nog wel lekkerder dan je gewend was!

Wij zien in onze praktijk dus niet alleen maar mensen die af willen vallen, maar ook:

  • Mensen die juist aan moeten komen omdat zij (ongewenst) afgevallen zijn door ziekte, depressie of chronische longziekte;
  • Mensen met suikerziekte omdat hun bloedsuikerwaarden te hoog blijven;
  • Mensen die dagelijks kampen met darmklachten en soms heel de dag op de wc zitten;
  • Kortom: iedereen met voedingsvragen en meer

Wij hebben allebei onze eigen specialisaties. Monique is o.a. gespecialiseerd in darmklachten en voedselallergieën zoals Coeliakie (glutenvrij). En Marjolein is o.a. gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met eetstoornissen (anorexia, boulimia en binge eating disorder). Zo zie je dus maar: wij zijn niet heel de dag bezig met advies geven bij het af vallen!

In deze blog leek het ons dan ook leuk om 2 praktijkverhalen met jullie te delen. Wellicht herken je jezelf of een vriend, zus of nicht al in bovenstaande en weet je nu dat jij/zij bij advies altijd contact met ons op kunnen nemen.

Het eerste praktijkverhaal wat wij graag met je delen gaat over een 55-jarige man die vorig jaar november voor het eerst bij Marjolein in de praktijk kwam. Hij was door zijn huisarts verwezen in verband met veel te hoge bloedglucosewaarden (Diabetes). Hij had hier al 2 x daags medicijnen voor gekregen, maar zijn waarden bleven nog te hoog. Al redelijk gemotiveerd kwam hij samen met zijn vrouw voor een intakegesprek bij ons in de praktijk. We namen zijn voeding uitgebreid door, stelden doelen op en maakten een haalbaar plan. Nog gemotiveerder ging hij naar huis. In de maanden erna werd zijn gewicht minder, zijn bloedglucosewaarden werden beter en in mei van dit jaar mocht hij stoppen met medicijnen innemen! Zijn medicijnen mochten er in mei dit jaar helemaal af. Totaal is hij nu 19 kg kwijt, bloedglucosewaarden tussen de 4 en 6 mmol/l (dit is heel keurig), geen medicijnen meer en een voedingspatroon wat hij prima vol kan houden en hem geen moeite kost. Marjolein ziet deze man nog 1 x per 2-3 maanden, vooral om controle te houden. We merken dat controle voor mensen vaak goed werkt. Zeker wanneer ze hun doel hebben bereikt en dit ook echt vast willen houden. Je moet het eigenlijk net zien als een controle bij de tandarts,1-2x per jaar even checken of alles nog goed is!

Lees verder…