Het doel van de ride for the roses 2017 is bekend. Dit jaar zal de opbrengst ten goede komen aan het onderzoek van dr. Sandra Beijer naar de gevolgen van beweging en voeding op de bijwerkingen die optreden tijdens de behandeling van prostaatkanker. Eén van deze bijwerkingen bij de behandeling van prostaatkanker is toename van vetweefsel (m.n. rond de buik) en afname van spiermassa ten gevolge van hormonale therapie die toegepast wordt. Dit leidt dus vaak tot ongewenste gewichtstoename.

Een veelvuldig probleem wat ik regelmatig tegen kom bij mij in de praktijk. Zowel bij mannen tijdens of na behandeling van prostaatkanker als bij vrouwen met borstkanker. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de uiteindelijke resultaten van het onderzoek van dr. Beijer of verhoging van eiwitinname in combinatie met bewegingstherapie de toename van vetweefsel kan beperken en de opbouw van spiermassa kan bevorderen. Helaas kunnen we daar nu nog geen conclusies uit trekken. Wel wil ik ingaan op de ongewenste gewichtstoename ten gevolgde van behandeling bij kanker. Wat kun je daar zelf aan doen?

  • Volle producten bevatten meer vet (en dus calorieën) dan magere en halfvolle producten. Kies daarom voor de magere en halfvolle producten zoals magere of halfvolle (koffie)melk, magere of halfvolle yoghurt.
  • Kies voor magere soorten vlees zoals kipfilet, kalkoen, tartaar, rosbief, magere runderlappen, varkenshaas en biefstuk.
  • Wissel (rood)vlees een paar keer per week af met vis en vleesvervangers (ei, noten, tofu, tempé, sojaburgers, groenteschijf)
  • Neem niet te calorierijk beleg op brood, maar denk eens aan gekookt ei, gerookte zalm, hüttenkäse, hummus, groentespread en appelstroop. En beleg dit niet te dik.
  • Voeg geen (extra) suiker toe. Kies voor water, koffie en thee zonder suiker. Besef dat vruchtensap ook veel suikers bevat!
  • Probeer koekjes en snacks te vervangen door tussendoortjes met minder calorieën. Voorbeelden hiervan zijn fruit, een volkoren cracker, meergranen rijstwafel of een snee volkorenbrood met mager beleg, rauwkost (tomaat, komkommer, paprika, wortel, augurk), olijven of een schaaltje magere yoghurt/kwark.
  • Vezelrijke voeding verzadigd beter. Kies daarom volkorenbrood, roggebrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en een ruime portie fruit en groente. Deze voedingsmiddelen zijn allemaal rijk aan vezels en bevatten niet zo veel calorieën.
  • Eet rustig en bewust. Ga aan tafel zitten, neem er de tijd voor en eet niet te snel. Zo voel je beter of je verzadigd bent en zult je minder snel te veel eten.
  • Ga, als dat mogelijk is, meer bewegen. Bijvoorbeeld onder begeleiding van een (oncologisch)fysiotherapeut, sportarts of via een revalidatieprogramma.

Helaas helpt de aanpassing van je eet- en beweegpatroon niet altijd voldoende. Dit kan zeer frustrerend zijn. Besef wel dat als je niet zou letten op je voeding en beweging, je gewichtstoename veel erger zou (kunnen) zijn.

Kom je er zelf niet uit dan is het verstandig om een diëtist (gespecialiseerd in voeding bij kanker) te raadplegen. De diëtist kijkt samen met jou naar je huidige voedingspatroon en geeft je praktische tips en adviezen om dit aan te passen. Een overzicht van diëtisten vind je op: https://www.nvdietist.nl/ik-wil-naar-de-dietist/ik-wil-naar-de-dietist.

Marjolein

Lijfstijl diëtisten