In de nieuwsbrief van juli kon je al kort iets lezen over onze darmen op vakantie. Misschien herken jij het wel traag werkende darmen en verstopping zodat je dagen niet naar de wc kunt? Heel vervelend! Maar hoe komt dat nu en wat kan je eraan doen zodat je tijdens je vakantie geen last hebt van je darmen en lekker kunt genieten!

Op vakantie laten we de touwtjes vaak los en genieten we volop. Lekkere etentjes en drankjes, een ander klimaat, een ander ritme, een andere tijdzone en een andere omgeving zorgen ervoor dat onze darmen een beetje van streek raken.

Dit zijn de boosdoeners:

 • Uit je ritme; dit begint vaak al met de reis. Door de (lange) autorit of vliegreis ga je al op andere tijden eten. Aangekomen op het vakantie adres eten en slapen we ook op andere tijden. De verstoring van je normale ritme heeft een negatieve invloed op je spijsvertering.
 • Ander eten; bijvoorbeeld een croissantje bij het ontbijt, wit stokbrood en weinig groente zorgen ervoor dat je veel minder vezels binnenkrijgt dan normaal. Vezels zorgen normaliter voor een goede spijsvertering en ontlasting.
 • Te weinig drinken; misschien betrap je jezelf thuis of op je werk er ook al op; te weinig drinken. We hebben minimaal 1,5 liter vocht per dag nodig. Als je te weinig drinkt kan je ontlasting hard en droog worden en krijg je last van verstopping. Bij warm weer transpireer je vaak nog eens extra en heb je dus ook nog meer vocht nodig. In combinatie me alcohol kan het in je darmen helemaal een rommeltje worden. Alcohol verstoord namelijk ook nog eens de vochthuishouding….
 • Te weinig lichaamsbeweging; lichaamsbeweging stimuleert de beweging van de darmen. Regelmatig bewegen en sporten is daarom belangrijk voor een goede darmwerking. Maar op vakantie mogen we eindelijk even tot rust komen en liggen we lekker op ons strandbedje..
 • Ander toiletritme; We onderdrukken vaak het gevoel dat we naar de wc moeten op vakantie. Dit omdat we onderweg zijn en niet kunnen stoppen of er zijn vieze wc’s waar we niet op willen.

Dit kun je zelf doen om minder last te hebben van je darmen op vakantie:

 • Zorg voor een zo goed mogelijke regelmaat in je eet- en slaappatroon. Start de dag met een ontbijt en eet ongeveer om de 3 uur iets van een tussendoortje of maaltijd.
 • Probeer de maaltijden klein te houden en niet teveel in één keer te eten. Vaak voel je je hierdoor alleen maar futlozer. Vooral wanneer je minder beweging hebt dan normaal. Liever iets kleins tussendoor.
 • Let op met snel bederfelijke producten zoals rauw (tartaar) of half rauw vlees, rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren en rauwkost en salades in de warmte. Zit je op de camping of ga je een dagje naar het strand. Neem producten dan mee in een koeltas of koelbox.
 • Drink genoeg water. Zorg voor minimaal 1,5 liter water (of thee) per dag en bij warme temperaturen zeker 2 liter per dag. Hierdoor houd je je ontlasting soepel. Naast dat water goed is voor je ontlasting, zorgt het drinken van voldoende water er ook voor dat je je fitter en energieker voelt! Check van tevoren wel even of je in het vakantieland water uit de kraan kunt drinken of dit beter uit een fles kan doen, want anders zit je alsnog met veel buikpijn en narigheid. Vraag in een land waar je geen kraanwater kan drinken in een restaurant ook of ze je drankje zonder ijsklontjes willen serveren.
 • Drink alcohol met mate en wissel af met water.
 • Eet niet te vet. Start de dag met (volkoren)brood met een gekookt eitje of een bak yoghurt met fruit en granola. Neem bij het avondeten rijst of pasta in plaats van gebakken aardappelen of patat. Neem fruit mee voor tussendoor naar het strand (in je boho tiffin lunchbox) of kies voor een smoothie of waterijsje.
 • Zorg dagelijks voor minimaal een half uurtje lichaamsbeweging. Ga baantjes trekken, doe mee met de aerobicsles, ga badmintonnen op het strand, maak een strandwandeling of huur een fiets.
 • Ga bij aandrang altijd naar de wc, ook al vind je het lastig op een vreemde plek. Het help dan vaak om je ergens anders op te concentreren, lees iets op je telefoon of zet desnoods een koptelefoon op en luister naar muziek. Zo hoor je je eigen geluiden niet, wat vaak enorm scheelt in het schaamtegevoel dat een ontspannen ontlasting vaak in de weg zit.

Wij wensen jullie een fijne en zorgeloze vakantie!

Monique en Marjolein