Tja… een veel besproken onderwerp. Maar toch vinden we het allemaal lastig om iets te verzinnen voor tussendoor waar zowel je kind, als jijzelf blij van wordt.

Zelf heb ik twee jonge kinderen, die ik zo gezond mogelijk wil opvoeden. Maar af en toe iets lekkers vind ik wel kunnen, bijvoorbeeld met een verjaardag. Maar soms is dat nou net het probleem. Want ik zeg ‘af en toe’. Dat is dus niet elke dag!!

Veel kinderen krijgen 25% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën binnen door het eten van koekjes, snoep, chips, sapjes en frisdrank. Niet zo gek dat sommige kinderen daarom slecht warm eten ’s avonds. Die 25% staat namelijk bijna gelijk aan de hoeveelheid calorieën van een complete maaltijd. Je moet dus heel erg uitkijken dat je je kinderen niet laat wennen aan enorme hoeveelheden tussendoortjes. Een koekje lijkt misschien niet zo groot, maar jouw kind kan er net genoeg aan hebben, waardoor de maaltijd niet meer aantrekkelijk is. Ik moet toegeven dat het natuurlijk ook wel lastig is als je kind zeurt dat hij of zij honger heeft aan het einde van de dag. Zelf heb je een lange werkdag gehad en je kind is ook moe en snakt daardoor naar een suiker. In werkelijkheid heeft een kind op zo’n moment behoefte aan voeding moet een goede voedingswaarde. Maar als het eten nog niet klaar is, trap je er al snel in om iets gemakkelijks te pakken. Vaak iets met veel suiker. De supermarkten liggen er immers vol mee. De Dora-koekjes, Bumba cakejes en SpongeBob biscuits zijn helaas ruimschoots in de schappen te vinden!

Nu tips voor verantwoorde tussendoortjes

  • Het is een beetje een open deur maar houd het simpel; een boterham, schaaltje yoghurt of fruit bevat minder onnodig toegevoegde kleur- en smaakstoffen, suiker en E-nummers dan de hierboven beschreven voorverpakte koekjes.
  • Fruitsmoothie; laat je kind experimenteren met vers (of bevroren) fruit zoals, aardbeien, bessen, mango, frambozen, perzik en banaan. In de blender met wat yoghurt, melk en wellicht wat ijsklontjes en eventueel een klein beetje honing.
  • Snoepgroente als snack; snijd wat groenten en fruit, zoals komkommer, wortel, tomaat, paprika, appel, banaan en selderij in grappige vormpjes en laat ze dippen in een zelfgemaakte dipsaus van bijvoorbeeld magere (vanille)yoghurt of hummus.
  • Als je kind oud genoeg is vinden ze het vaak ook heel interessant om zelf te snijden.
  • Volkoren rijstwafel belegd met zuivelspread en wat aardbeitjes of wat appelstroop;
  • Soepstengel doet het bij ons thuis ook altijd nog goed;
  • Rozijnen en gedroogde cranberry’s of abrikozen zijn lekker zoet en daarom vaak favoriet;
  • Een volkoren knäckebröd met plakjes ei of banaan. Of gewoon een dun laagje pindakaas;
  • Je kunt natuurlijk ook altijd zelf in de keuken gaan staan, om samen met je kind de gezondste muffins of ijsjes te maken. Zie daarvoor ons filmpje op Facebook 13 mei 2016.

Vergeet vooral niet dat (goede) tussendoortjes wel echt belangrijk voor je kind zijn. De meeste kinderen, en vooral peuters en kleuters, hebben tussendoortjes ook echt nodig. In kleine buikjes passen niet altijd grote maaltijden. Tussen de maaltijden kunnen kinderen daarom snel honger krijgen. Een simpel en gezond tussendoortje kan dan helpen om de eventuele gaatjes te vullen.

Heb jij zelf nog goede ideeën, laat het ons weten! Zodat wij andere ouders weer kunnen inspireren.

Geef het wel op vaste tijden, want dat zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. De drang om continue te eten en drinken neemt daardoor af. En als laatste geef ik het advies om niet te grote hoeveelheden te geven. Je kunt immers altijd nog meer geven, wanneer de honger nog niet verdwenen is.

Monique