Eten uit emotie, ik denk dat we het allemaal wel in meer- of mindere mate herkennen. Als je vermoeid bent zoek je ‘energie’ in eten en als je verdrietig bent of leeg voelt troost je jezelf met iets lekkers. Drukke werkweek gehad, dan wordt dat op vrijdag ‘beloond’ met een paar wijntjes! Dit hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn als het beperkt blijft en je er zelf geen hinder van ondervind. Maar komt het frequent voor en worden de hoeveelheden die je eet (steeds) groter, dan kan dit leiden dit tot gewichtstoename. Het is dan misschien verstandig om hier iets aan te doen.

In de praktijk voer ik deze gesprekken regelmatig. Het is voor veel mensen die af willen vallen een valkuil. Ze weten ondertussen wel wat gezond is en wat minder gezonde keuzes zijn, maar het zijn de gewoonten en emoties die ervoor zorgen dat het afvallen stagneert. Daarom gaan de gesprekken bij mij ook echt niet altijd over wat je wel en niet mag eten, maar vaker over ‘waarom eet je nu’? Men zegt dan: “ ‘s Avonds thuis uitgeblust op de bank met een paar koekjes kan dan zo fijn zijn!” Maar is dat echt zo fijn? “Nee, eigenlijk niet want daarna voel ik me er schuldig en slecht over en heb ik spijt dat ik het heb gedaan” Je voelt je rot en dan maakt het toch niet meer uit en kan de rest van de koekjes ook nog wel bij. Je zit dan middenin die vicieuze cirkel…. Ik denk best herkenbaar, toch!?

Stap voor stap probeer ik met degene de situatie te bekijken en in te gaan op de echt behoefte. Samen kijken naar oplossingen die in deze behoefte kunnen voorzien of heb ik alternatieven te vinden die er op dat moment voor kunnen zorgen dat je niet naar de koekjes grijpt.

emotie eten

Misschien kunnen onderstaande tips jouw al een beetje helpen op het moment van eetdrang:

  • Schrijf je situatie en emotie op. Eet je uit verveling, omdat je verdrietig bent, of boos of moe? Onder controle krijgen van emotie eten begint bij inzicht
  • haal ‘trigger’ producten niet in huis
  • ga even naar buiten voor een wandelingetje
  • ga naar bed als je moe bent of neem een lekkere douche!
  • bel een vriend of vriendin op om je hart te luchten
  • drink eerst een groot glas water of thee en probeer 10 minuten uit te stellen (eetdrang ebt vaak weg)
  • bespeel je een instrument, ga dan lekker muziek maken!
  • werk je lijst met ‘klusjes’ af
  • geef jezelf als ‘beloning’ een bos bloemen of koop iets anders leuks voor jezelf in plaats van eten

Kom je er zelf niet uit, dan helpen wij je hier graag mee.

Marjolein