Er worden een hoop tegenstrijdige dingen over voeding geschreven door iedereen die denkt iets te weten over voeding. Maar over 1 ding is iedereen het eens en dat zijn de vezels oftewel voedingsvezels. VEZELS ZIJN GEZOND.

Iedereen praat er dan ook over, maar wat zijn vezels nou precies? Het zijn de deeltjes in plantaardige voeding (afkomstig uit de celwand van planten) die je dunne darm niet kan verteren of absorberen. En doordat je lichaam ze niet kan afbreken, spelen ze een hele belangrijke rol in de spijsvertering.

Er zijn twee soorten verschillende soorten:

  1. Oplosbare vezels of fermenteerbare vezels, uit verschillende soorten groenten en fruit. Deze vezels worden in je dikke darm door bacteriën afgebroken en houden daarmee de darminhoud soepel.
  2. Onoplosbare vezels of niet-fermenteerbare vezels, uit volkoren producten, noten, zaden en aardappelen. Deze vezels worden niet afgebroken en verlaten de darmen ongewijzigd en zorgen voor een vergroting van de darminhoud.

Beide belangrijk voor een goede stoelgang. Als je gezonde producten kiest en genoeg varieert krijg je genoeg van beide soorten binnen, waardoor je spijsvertering in balans blijft. Maar ja, wat zijn nou precies de gezonde producten en hoeveel heb je ervan nodig?

Omdat ikzelf een chronische darmontsteking heb (wat nu overigens heel erg goed gaat en rustig is), ben ik veel bezig met vezels. Ik probeer zelf zo veel mogelijk vezels binnen te krijgen. Wij hebben bijvoorbeeld altijd grof volkorenbrood. Ik vind dit namelijk lekker, maar ook veel meer verzadigend dan Waldkorn. Dit brood is ook wel gezond, maar volkorenbrood bevat altijd de meeste hoeveelheid vezels. Dit komt omdat de graankorrel uit volkorenbrood minder bewerkt en geslepen is. Ook andere producten als beschuit, ontbijtkoek, pasta kies ik altijd volkoren. En er komt bij mij geen witte rijst in huis. Deze producten zorgen ervoor dat mijn darmflora optimaal blijft. Ons lichaam bevat namelijk triljoenen gezonde bacteriën, die ook voedsel nodig hebben. Omdat koolhydraten, eiwitten en vetten al afgebroken zijn voordat ze in de dikke darm terecht komen, heb je onoplosbare vezels nodig. De vezels komen onaangetast in je darm terecht, waardoor het een goede voedselbron is.

Ik ben namelijk echt van mening dat wanneer je darmflora in balans is, je zelf veel meer weerstand hebt. Ook al let ik goed op mijn voeding, moet ik zelf ook soms m’n darmflora even aandacht geven, na en antibiotica kuurtje bijvoorbeeld. Een kuurtje dood namelijk vaak ook de goede bacteriën. Ik gebruik dan tijdelijk Probiotica. Dit zijn levende bacteriën die ervoor zorgen dat de darmflora weer optimaal kan functioneren. Er is geen wetenschappelijk bewijs om te zeggen dat dit de gezondheid bevordert, maar is zweer erbij! Het kan zeker ook geen kwaad, dus waarom zou je het niet proberen als je al langer last hebt van je darmen?

Wij adviseren om ongeveer 30-40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Red jij dit? Check onze vezellijst!

vezeltabel

Heb jij vaak last van je darmen, heb je ook een chronische darmontsteking of last van een prikkelbare darm (PDS)? Ik hou van de uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen minder klachten hebben en weer zonder buikpijn, blij rond kunnen lopen. Het grootste gedeelte van onze weerstand en immuunsysteem zit immers in onze darmen!

Monique