Regelmatig raak ik (tijdens mijn werk maar ook privé) aan de praat met sporters. Ik verbaas me dan steeds weer over het feit hoe weinig aandacht deze sporters besteden aan hun voeding. Niet alleen individuele sporters, maar ook op verenigingen wordt er te weinig aandacht aan voeding besteed. Zonde!!!

Er valt namelijk vaak nog behoorlijk wat winst te behalen op gebied van voeding rondom sport. 9 van de 10 sporters herstelt niet goed en dat leidt tot prestatievermindering of blessures. Wil je op lange termijn optimaal blijven presteren, dan is je herstelvoeding een heel belangrijk onderdeel. Zelf sport ik ook graag. 2-3x in de week loop ik hard, 1x per week wielrennen en nog een uurtje yoga in de week voor de ontspanning. Rondom het sporten besteed ik ook aandacht aan mijn voeding en dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Jezelf een aantal dingen voor- of na het sporten aanleren geeft al winst. Als ik ‘s- ochtends vroeg voor mijn werk ga hardlopen dan vind ik het niet fijn om dit met een volle maag te doen. Bij mij werkt het goed om die dag dan te starten met 2-3 rijstwafels met appelstroop. Vervolgens, als ik terug kom van mijn hardlooprondje, eet ik een bakje kwark met zelfgemaakte granola en fruit. Als ik ga wielrennen heb ik meer nodig, dan red ik het niet op 2 rijstwafels. Vaak ontbijt ik dan goed met een bak havermout (met appel en kaneel of banaan en blauwe bessen) en een plak bananenbrood. Afhankelijk van de kilometers die ik fiets gaat er water of een isotone sportdrank mee, bananenbrood, een mueslireep of een ontbijtkoek. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat je tijdens inspanning voldoende energie blijft houden om te kunnen presteren. Bij thuiskomst neem ik een bakje kwark met granola en fruit of brood met hüttenkäse, zalm en avocado. Lekker veel eiwitten om te herstellen. Eiwitten zijn een bouwstof en zorgen er dus voor dat je sneller hersteld en ook de volgende training weer optimaal kunt presteren. Dit zijn mijn vaste rituelen rondom het sporten, maar sportvoeding is heel persoonlijk. Het is dan ook vaak een kwestie van dingen uitproberen die goed voor jou werken.

hardlopen

Ben je een intensieve sporter dan is het niet alleen verstandig om je voeding rondom sport te optimaliseren maar ook je dagelijkse eetpatroon. Je dagelijkse eetpatroon zorgt ervoor of je de juiste bouwstoffen, energie en vitamines binnenkrijgt of niet. Dit zorgt ervoor dat je je fit en vitaal voelt of juist regelmatig ziek of geblesseerd bent. Ben je regelmatig geblesseerd dan is het goed om eens even stil te staan bij je voeding. Eiwitten worden namelijk niet voor niks ‘bouwstoffen’ genoemd.

Afgelopen zaterdag gaf ik een workshop aan een groep wielrenners. Ook dan sta ik er weer van te kijken hoe weinig er nog met voeding gedaan wordt en hoe makkelijk het eigenlijk is om jezelf een aantal dingen rondom voeding aan te leren. Ik merk dat wanneer ik een aantal praktisch toepasbare tips geef, hier ook mee aan de slag gegaan wordt. Vooral omdat het niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar je soms net even die tip nodig hebt om het toe te kunnen passen. Kom je bijvoorbeeld ’s avonds thuis na een zware training en duik je de kast in voor een zak chips? Logisch! Je hebt trek, maar chips levert totaal geen bouwstoffen en je lichaam kan er op dat moment niks mee. Een bak kwark met een beetje honing een schep muesli en een banaan is een veel beter alternatief. Ben je geen liefhebber van kwark dan zijn er ook voor jou alternatieven te vinden!

Wil je meer weten over sportvoeding? Stuur gerust een mailtje.

Marjolein