Regelmatig komt het voor dat de mensen die ik begeleid om af te vallen, zelf niet meer weten wat ze verkeerd doen. Er wordt bijvoorbeeld gezegd: “Ik snap er niets van. Ik eet volgens mij gezond, eet in de avond geen zak chips of reep chocolade en eet daarnaast veel fruit”. Maar als ik tijdens het eerste consult in gesprek ga en dieper in ga op het voedingspatroon, komen we samen de ‘stiekeme dikmakers’ toch langzamerhand tegen. Zo’n eerste gesprek waarin ik de dagelijkse (of eigenlijk wekelijkse) voeding van mensen doorneem geeft vaak al zoveel inzicht in bepaalde eetgewoonten die erin geslopen zijn en waarvan je, je niet meer bewust bent. Want dat volkorenkoekje bij de koffie is toch niet zo erg? Nou, wel als het er 2 per dag zijn en dus 14 in de week! Dat zijn al gauw 500 calorieën extra in de week. Of bijvoorbeeld dat ‘restje’ vlees van je zoontje bij het avondeten, dat 7 dagen in de week. Tel er maar weer 700 calorieën bij op die je in een week zou kunnen besparen. Begint jou weekend ook al op vrijdag? En heb je geen zin om te koken? Neem je een glas alcohol extra? Reken die calorieën extra maar uit. Of de broodjes bij het ontbijt en de lunch op zondag. Zo’n wit bolletje staat al gelijk aan 2 sneetjes brood. Eet jij in het weekend dan niet opeens veel meer brood dan door de weeks?

Koffie+koekje+4702

Wil je graag wat kilo’s kwijt dan is het verstandig om eerst inzicht te krijgen in je eetpatroon. Je komt niet aan van één koekje bij de koffie of één keer uit eten. Maar wel als je iedere dag dat koekje (extra) bij de koffie neemt of iedere dag die schep avondeten extra neemt. Aankomen in gewicht hoeft niet altijd te komen door teveel snacks en snoep. Ook van je normale basisvoeding kun je iedere dag (of alleen in het weekend) teveel eten.

Wij begonnen onze eerste blog met ons eigen eetdagboekje. Heb jij jouw eten al op papier gezet of durf je de confrontatie met jezelf niet aan te gaan? Ik weet zeker dat het je inzicht geeft. En met dat inzicht is de eerste stap naar verandering gezet. En kom je er zelf niet uit? Wellicht kunnen we het er een keer samen over hebben. Ik weet zeker dat je na het eerste consult met meer inzicht naar huis gaat!

Marjolein