Vorige week gaven we in ons eerst blog ons eigen eetdagboek prijs. Je kon hierin lezen wat Monique en ik zoal eten op een dag. Zelf probeer ik zoveel mogelijk te variëren in mijn eten. Niet alleen in het avondeten, maar ook in mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes. Tja, eten hoort natuurlijk ook bij mijn werk. In de loop der jaren is koken dan ook echt een hobby van mij geworden. Misschien kan ik je met deze blog inspireren!? Want ga eens na wat zit er dagelijks op jouw boterham? En hoe is de variatie in het avondeten? Val je ook gauw terug op een aantal standaard maaltijden? Een maaltijd met aardappelen, groente en vlees (AGV) staat het meest op het menu bij de gemiddelde Nederlander. Helemaal niet verkeerd natuurlijk, maar ik merk in de praktijk dat mensen soms wel gevarieerder willen eten. Het probleem is alleen dat het dan lastig te bedenken is wat te eten of denken dat het zoveel tijd kost. Bovendien hebben mensen met een gezin nog eens te maken met de verschillende voorkeuren aan tafel. En de alleenstaanden willen niet te lang (voor zichzelf) in de keuken staan of denken dat ze de helft weg moeten gooien omdat een hele bloemkool teveel is voor alleen…

Oké, ik geef toe, bij mijn ouders aten wij denk ook 4-5x per week aardappelen, groente en vlees. En toen ik net op mezelf ging wonen vond ik het ook lastig om te bedenken wat ik moest koken. Maar intussen ben ik daar heel handig in geworden en heb ik zelfs de rest van de familie al kunnen inspireren! Ook daar hebben de ‘AGV’ maaltijden soms plaats gemaakt voor wat anders. Ik vind het leuk om recepten uit te proberen en daar mijn eigen draai aan te geven en dit te delen met anderen. Daarom kook ik ook zo graag voor vrienden.

Afgelopen week stonden bij mij de volgende avondmaaltijden op het menu: ‘Couscous met gegrilde groente en noten’, ‘Speltpizza met courgette’, ‘Paprika, tomaat en kaas, curry van zoete aardappel’, ‘Bloemkool en kip’, ‘Zuurkoolstamppot’ en een ‘Mexicaanse bonenschotel met avocadodip’. De ‘restjes’ die ik van een maaltijd over heb, gebruik ik in die week weer als basis voor een andere maaltijd. Zoals vanavond de Mexicaanse maaltijdsoep met wraps uit de oven. Ik vind het belangrijk om gezond te eten. Ik voel me daar goed bij. Natuurlijk eet ik ook wel eens ongezond en ga ik regelmatig uit eten, maar met een gezonde en gevarieerde basis voel ik me het beste. Van de mensen die ik adviseer hoor ik dit ook regelmatig terug. Zij voelen zich al snel fitter en energieker. Ik geloof ook dat wanneer je meer varieert (en dan bedoel ik niet alleen in je avondeten), je minder behoefte hebt aan extra (suiker)snoepen tussendoor.

Om jullie gelijk al te inspireren, deel ik vandaag graag het recept van de zoete aardappelcurry met jullie. En als tip geef ik mee: probeer iedere week eens 1 ander recept uit. Als je er niet uitkomt neem gerust contact op of meld je aan voor onze kookworkshop!

curry zoete aardappel

Zoete aardappelcurry met kip

Voor 2 personen (of voor 2 dagen):

1 eetlepel olie

200g kipfilet of kippendijen, in stukken gesneden

1 rode ui

2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes

1 kleine bloemkool, in roosjes

1 blikje tomatenpuree

2 theelepels Currypoeder

Handje verse koriander

1 theelepel kerriepoeder

Water of 200ml kokosmelk

1 theelepel paprikapoeder

Verhit de olie samen met de kruiden in een wok of braadpan. Als dit lekker begint te ruiken voeg je de ui en kipfilet toe. Bak dit heel even aan en voeg dan de zoete aardappelen, bloemkoolroosjes en tomatenpuree toe. Bak heel even aan en voeg dan het water of de kokosmelk toe. Laat dit ongeveer 20 minuten pruttelen, roer af en toe om en voeg eventueel nog wat water toe zodat het geheel niet aanbrand. Check na 20 minuten of de zoete aardappel zacht is. Zo ja: Verdeel de curry dan over 2 borden en bestrooi met wat gehakte koriander. Eet smakelijk

Zo simpel kan lekker en gezond eten zijn 🙂

Marjolein