De barbecue mag weer uit de schuur. Barbecueën is gezellig en lekker, maar kan ook buikpijn geven! Om voedselinfectie te voorkomen is het belangrijk om op bepaalde dingen te letten. Daarom hier 7 tips voor een gezellige, veilige en gezonde BBQ:

1.Voorkom bacteriën. Haal producten niet te lang van te voren uit de koelkast, boven een temperatuur van 10 graden vermenigvuldigen bacteriën op rauw vlees zich. Beperk de hoeveelheden die je uit de koelkast haalt, maar vul pas aan als het op is.

2.Was je handen, zeker nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.

3.Zorg voor schone oppervlakken bij de BBQ om schalen en keukengerei neer te leggen.

4.Markeer tangen en bestek, zodat je weet of ze voor rauwe of bereide producten worden gebruikt. Gebruik aparte schalen, borden en keukengerei voor rauw vlees of vis.

5.Zorg dat het vlees niet verbrand. Houd voldoende afstand tussen de kolen en het rooster. Draai het vlees regelmatig om. Snijd verbrande stukjes weg. Controleer of vlees en vis volledig is gegaard voordat je het opeet.

6.Gooi eten weg als het langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest.

7.Een gezonde barbecue bestaat niet alleen uit (vet) vlees met sauzen, maar denk ook eens aan vis op de BBQ. Pakketjes witvis met groente en kruiden of spiesen met gamba’s. Kies voor rode sauzen zoals curry, ketchup, barbecuesaus of chilisaus. Maakt de bbq compleet met een rauwkostsalade, gepofte aardappel en groentenspiezen.