Een nieuw jaar betekent voor veel mensen weer goede voornemens. Stoppen met roken, meer gaan bewegen, gezonder gaan eten etc. Ook dit jaar staat afvallen weer op nummer 1. Toch houden de meeste mensen dit maar een paar weken vol en vervallen weer in hun oude eetgewoonten en hun gewicht. Maar wat kun je doen om te zorgen dat je het afvallen WEL kunt vol houden en op gewicht blijft? Helaas bestaat hiervoor geen ‘wonderpil’ of ‘wonderdieet’.

We willen graag snel en veel resultaat. Daarom kiezen we voor een streng dieet met behulp van shakes of een dieet waarin we veel dingen weg moeten laten. De eerste weken zijn we zeer gemotiveerd, de weegschaal zakt. Dat geeft een ‘kick’, maar (helaas) op lange termijn zijn deze diëten niet vol te houden. De sleur komt erin of de weegschaal gaat niet zo hard meer naar beneden en dan geven we het op! Weer een poging mislukt….

Wil je in 2014 op een gezonde manier afvallen en een gezonde leefstijl aanleren op de lange termijn, pak het dan eens op een andere manier aan. Stel een reëel en haalbaar doel. Als je 10kg af wilt vallen, streef er dan niet naar om dit er in 2 maanden af te krijgen. Die 10kg is er immers ook niet in 2 maanden bijgekomen!

Naast het stellen van een haalbaar doel is het belangrijk is dat je je eerst bewust wordt van je eetgewoonten. Wat zijn jou valkuilen en wat wil je veranderen? Zijn het de extra’s tussendoor, is het de hoeveelheid eten of is het de hoeveelheid alcohol? Pak het stap voor stap aan. Denk na over je valkuilen. Is dat de taart op je werk, de snackbar waar je uit je werk langsrijd, de avonden dat je alleen thuis bent? Maak voor deze valkuilen alvast een goed plan. Dan ben je voorbereid. Neem bijvoorbeeld op je werk een alternatief mee zoals een boterham tussendoor die je kunt nemen als je collega taart aan bied. Zorg dat er in de diepvries een makkelijk te bereiden maaltijd ligt of zorg dat er een gezonde kant- en klaar maaltijd in de koelkast ligt, zodat je niet langs de snackbar hoeft. Verzin iets in de avond wat je kunt gaan doen, een hobby of een sport? Lukt het om je eerste stap vol te houden? Zet dan een volgende stap.

Lukt dit niet alleen. Dan helpen Monique en Marjolein van Lijfstijl diëtisten je graag naar een gezonde leefstijl. Samen kijken we naar jou valkuilen en leren jou hoe je daarmee om kunt gaan. Geen streng dieet maar het aanleren van een gezond en gevarieerd eetpatroon wat haalbaar is op de lange termijn. Gezond eten kan namelijk heel makkelijk en lekker zijn, maar soms heb je hierbij een duwtje in de goede richting nodig en kun je met de juiste adviezen en begeleiding een stap in deze goede richting zetten.