Beweging is belangrijk. Voldoende bewegen zorgt o.a. voor energie, houd je fitter, vermindert het risico op hart- en vaatziekten, heeft een gunstig effect op Diabetes mellitus type II, houd je botten steviger en heeft een positieve invloed op de spijsvertering. De Nederlandse norm gezond bewegen is minstens een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit (bijvoorbeeld stevig wandelen (5 km/uur) of fietsen (16 km/uur)), op minimaal 5 dagen per week
In de winter heb je vaak de neiging om lekker warm bij de kachel te blijven zitten. Toch zul je je vaak fitter voelen als je wel blijft bewegen en gaat sporten. Dat komt o.a. doordat er bij het sporten/bewegen een stofje genaamd endorfine vrijkomt wat voor een euforisch (aangename) gevoel zorgt.
Een extra reden om dus in de winter in beweging te komen, want voor velen kunnen de wintermaanden een deprimerende tijd zijn vanwege de kou en de korte dagen met minder zon.

Wil je met die kou niet naar buiten ga dan in de wintermaanden naar de sportschool, het zwembad of de schaats- en skibaan. Ook zijn er binnen fysiotherapiepraktijken vaak ‘beweegprogramma’s te volgen. Zie hiervoor elders op website voor het programma ‘Beweegsupport’ en ‘Je bent wat je beweegt’. Heb je zelf een loopband of hometrainer op zolder staan gebruik deze dan tijdens de wintermaanden en maak met jezelf afspraken voor vaste dagen/tijden in de week dat je sport. Daarnaast is de Wi sport en het programma Nederland in Beweging een manier om dagelijks beweging in te bouwen.

Op mooie winterdagen kun je best naar buiten en daar bewegen denk aan schaatsen, sleeën, sneeuwpoppen maken, de stoep/straat sneeuwvrij maken of een sneeuwballen gevecht of langlaufen in de duinen.

Daarnaast kun je altijd hardlopen. Het voordeel van hardlopen is ook nog eens, dat het gratis is. Met hardlopen blijf je actief. Wel is het belangrijk om je met de wintertemperaturen goed te beschermen tegen het koude weer:
-Zorg daarom voor extra lagen kleding houden je warm en je kunt altijd iets uittrekken.
-Zorg ervoor dat je broek lang genoeg is, zodat er geen onbedekte huid is.
-Draag handschoenen.
-Draag een sjaal dit houdt je nek lekker warm.
-Draag een muts, want je verliest veel warmte via je hoofd.
-Doe een snelle warming-up voordat je begint te lopen, zodat je spieren warm en los zijn.
-Adem door je neus, omdat het de lucht filtert en verwarmt.

Train je alleen probeer het dan eens met muziek die je stemming positief beïnvloed. Vind je het lastig om zelf in beweging te komen. Ga dan samen met iemand bewegen. Dit kan (extra) motiverend werken.

Daarnaast kan je activiteiten als (stevig) doorwandelen met de hond, op de fiets naar het werk, parkeren van de auto verder van het werk of een halte eerder uitstappen om nog een stuk te lopen en lopend boodschappen doen mee telen voor de dagelijkse beweging.