De feestdagen staan weer voor de deur. Gezellige etentjes met familie en vrienden, uitgebreide ontbijtsessies en schalen vol lekkers. Hartstikke leuk natuurlijk, maar soms ook lastig. Wat als je bijvoorbeeld op je gewicht wil letten of als je niet weet wat je moet koken? Daarom deze tips om gezond en zonder extra gewicht de feestdagen door te komen.

1.Houd het bij 2 kerstdagen en 1 oudejaarsdag, blijf niet hangen in het extra eten. Gooi de restjes weg of geef overgebleven eten mee aan de gasten. Je wordt niet dik tussen kerst en oud&nieuw, maar tussen oud&nieuw en kerst!

2.Houd ook de kerstdagen een regelmatig eetpatroon aan, ga niet compenseren voor het kerstdiner door overdag weinig te eten of maaltijden over te slaan, hierdoor ga je juist overeten met het kerstdiner. Houd dus 3 maaltijden per dag aan en ga niet met honger aan het kerstdiner of brunch.

3.Kom in beweging, maak bijvoorbeeld een wandeling in het bos of een strandwandeling op eerste Kerstdag, dan smaakt die warme chocolademelk nog lekkerder!

4.Drink met mate. Alcohol, zowel wijn als bier bevatten veel calorieën, wissel alcohol af met water, spa rood of eventueel een sapje.

5.Maak je zelf het kerstdiner kies dan voor een heldere soep i.p.v. een gebonden soep, een hoofdgerecht met mager vlees of vis en let op met de sauzen, kies bij voorkeur voor rode sauzen, deze bevatten minder vet dan room- en witte sauzen. Kies voor het dessert sorbetijs i.p.v. roomijs. Hiermee bespaar je een hoop calorieën.

6.Kies voor gezonde hapjes zoals: komkommer of tomaatjes met hüttenkäse, stukjes gerookte kip met ananas, rauwe ham of gerookte zalm gevuld met zuivelspread of rauwe groente (wortel, komkommer, bleekselderij) met yoghurtdipsaus, witlofblaadjes gevuld met zelfgemaakte eiersalade en tomatenspiesje met mozzarella en basilicum.

7.Eet langzaam, bewust en geniet van het eten, op deze manier eet je minder! Wanneer je, je eten naar binnen schrokt krijg je ook eerder last van je maag of darmen en dat wil je toch niet na het kerstdiner!