Jaarlijks lopen ongeveer 725.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Door veilig om te gaan met je eten, voorkom je dat je ziek wordt. Hoe je dat doet? Vandaag een aantal tips:

-Let op de houdbaarheidsdatum, vooral bij erg bederfelijke producten zoals vlees, vis of gesneden groente. Bedenk bij het kiezen van een product wanneer je het wilt opeten en of het dan nog houdbaar is. De houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat, geldt alleen zolang de verpakking nog dicht is. Vooral erg bederfelijke producten hebben vaak een korte houdbaarheidsdatum (TGT datum = ’te gebruiken tot’). Na deze datum zijn deze producten ook niet meer veilig om te eten. Producten met een ‘ten minste houdbaar tot’ datum (THT), kunnen vaak nog wel gegeten worden tot na deze datum. Kijk, ruik en proef om dit te bepalen.
Soms staat er geen houdbaarheidsdatum op een product. Denk aan groente, fruit, vlees en kaas van de versafdeling of markt. Daarop staat soms alleen de verpakkingsdatum aangeven. Je kan aan de verkoper evt. vragen tot wanneer het houdbaar is of check de bewaarwijzer op www.voedingscentrum.nl
Kies gave verpakkingen, want die beschermen het eten tegen bederf. Staat een blik of potdeksel bol, dan is het product dat erin zit bedorven. Kies groente en fruit zonder plekjes, want die blijven langer goed. Beschadigingen zorgen er namelijk voor dat ze eerder bederven.
-Volg de bewaar- en bereidingsadviezen op de verpakking. Op veel producten staat op de verpakking hoe je het product het beste kunt bewaren. Als op het etiket staat “gekoeld bewaren”, betekent dit dat het product tot gebruik in de koelkast geplaatst moet worden.
Bij 4 °C In de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Het is daarom belangrijk om bederfelijk eten in de koelkast te bewaren. Stel de temperatuur van de koelkast in op 4°C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.

Staat op het etiket “koel bewaren”, dan kan het product het best koel, donker en droog worden bewaard, bijvoorbeeld in de kelder of een koele voorraadkast (12-15 °C). In z’n algemeenheid geldt, wat in de winkel in de koeling staat, hoort thuis ook in de koelkast.
-Haal niet meer uit de koelkast dan je op dat moment nodig hebt
Schenk melk in bekers en zet het pak terug in de koelkast. Leg een aantal plakjes vleeswaren op een schaaltje en zet de rest terug in de koelkast. Na een uur buiten de koelkast is de houdbaarheid namelijk al een dag korter geworden. Doe de koelkast snel weer dicht nadat je er iets uit gehaald hebt.
-Zet bederfelijke producten na aankoop zo snel mogelijk in de koelkast.
Bederfelijke producten zoals vlees, vis, gesneden groente en zuivel moeten zo snel mogelijk in de koelkast. Buiten de koeling loopt de temperatuur van deze producten snel op. Bacteriën kunnen dan uitgroeien en dit kan zorgen voor bederf. Ook eventuele ziekteverwekkers kunnen gaan uitgroeien. Dit kun je aan de buitenkant vaak niet zien, maar je kunt er wel ziek van worden.

Als je eten gaat bereiden denk dan aan het volgende:
-Was je handen regelmatig.
-Gebruik schoon keukengerei
-Vervang vaatdoekjes elke dag
-Was groente en fruit grondig onder stromend water
-Houd rauw en gaar eten apart
-Verhit eten goed, dat maakt bacterien dood