De ‘R’ is alweer even in de maand. Het wordt kouder en kouder. We gaan met z’n allen in de bus in plaats van met de fiets, we gaan winkelen in overdekte winkelcentra en drinken daarna iets warms in een overvol restaurant of café. Bacteriën en virussen hoeven dus niet ver te zoeken om een slachtoffer te vinden. Ook kan het zijn dat door een daling van de temperatuur er meer koude lucht in de luchtwegen komt. Door de koude lucht werkt het plaatselijke afweermechanisme in de longen minder goed en daardoor neemt de kans op infectie toe. Tijd om extra aan de weerstand te werken!

Het is van belang om het hele jaar door te zorgen voor een goede inname van vitamines, voldoende slaap en zo min mogelijk stress; zo bouw je de sterkste verdedigingslinie op. Vroeger werd altijd gezegd dat je extra vitamines nodig had als de ‘R’ in de maand was. Zo gingen mensen aan de levertraan. Dat was ook deels nodig, want in de herfst/winter waren er geen verse en gezonde producten voorradig, dit kon ten koste gaan van bepaalde vitamines. Tegenwoordig kunnen we heel het jaar rond verse en gezonde producten krijgen.

Wel is het belangrijk om extra aandacht te schenken aan vitamine D. Zeker omdat het minder lang licht is en we vaak minder buiten zijn moeten we extra rekening houden met voldoende vitamine D. Vitamine D maken namelijk voor het grootste gedeelte zelf aan door zonlicht. Een klein gedeelte krijg je met de voeding binnen. Vitamine D zit in halvarine en margarine op brood, bak- en braadproducten voor de warme maaltijd, vette vis en eieren. Voor mensen met een donkere huidskleur, ouderen en kinderen wordt wel extra vitamine D aanbevolen.

Vitamine A (anti infectie vitamine), C, B6 (versterkt de immuunfunctie), E dragen bij aan het in standhouden van een goede weerstand. Deze zitten in verschillende voedingsmiddelen zoals margarine, brood, vis, vlees, noten, peulvruchten, groente en fruit. Belangrijk is om te variëren in soorten groente, fruit, vlees en vis! Zo bevat een kiwi veel vitamine C maar een banaan juist meer vitamine B. Een supplement is dus niet nodig als je voldoende varieert in de voeding en gezond eet. Mocht je nu een periode hebben dat het niet lukt om gezonde en gevarieerd te eten, dan kan een supplement een aanvulling zijn op je voeding

Daarnaast is het in de winter belangrijk om te blijven bewegen, we zijn namelijk met dit weer eerder geneigd om binnen te blijven zitten. Hierdoor krijg je minder frisse lucht binnen en gaat je weerstand achteruit. Daarnaast geeft frisse lucht je nieuwe energie waardoor je jezelf fitter voelt en is het goed voor je humeur! Dus spring op de fiets of maak een wandeling langs het strand.

Bouw jij voldoende weerstand op? Doe de weerstandcheck