63% van de vrouwen en 66% van de mannen van 30-70 jaar in Nederland heeft een (licht) verhoogd cholesterolgehalte (≥ 5 mmol/l). Een verhoogd cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Toch is cholesterol ook nuttig. We hebben het dagelijks nodig. Cholesterol is een bouwstof voor uw cellen en hormonen. Zonder cholesterol kun je niet leven. Het meeste cholesterol maak je zelf aan in de lever. Hierbij spelen vetten een rol. Een klein gedeelte van het cholesterol krijg je via je voeding binnen. In het ideale geval maakt je lichaam precies genoeg cholesterol aan. Maar dat gebeurt niet altijd.

Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Andere risicofactoren zijn bijvoorbeeld roken, hoge bloeddruk, diabetes of overgewicht. Ook erfelijkheid speelt een rol. Hoe meer risicofactoren, hoe groter het risico.

Cholesterol is een vetachtige stof. Vet lost niet op in water of bloed. Eiwit wel. Om cholesterol te transporteren, is cholesterol daarom verpakt in een soort eiwitbolletjes: de lipoproteïnen.
Er zijn 3 soorten lipoproteïnen:
-Hoge Dichtheid Lipoproteïnen (HDL)
-Lage Dichtheid Lipoproteïne (LDL)
-Zeer ( Very) Lage Dichtheid Lipoprotëinen (VLDL)
LDL is het ‘slechte’ cholesterol. Het LDL vervoert cholesterol naar de cellen en spieren van je lichaam. Onderweg nestelt cholesterol zich gemakkelijk in de wanden van slagaders. De slagaders vernauwen en slibben dicht. Dit proces heet slagaderverkalking. Hoe meer je slagaders vernauwd zijn, hoe groter het risico op een hart- of vaatziekte.
HDL is het goede cholesterol. Het HDL transporteert het teveel aan LDL terug naar de lever. Via de lever komt het cholesterol terug in uw darmen en verlaat het uw lichaam via de ontlasting.
VLDL transporteert triglyceriden (vetten) van de darm naar de lever.

Een hoog cholesterolgehalte heeft verschillende oorzaken:
-veel verzadigd vet eten
-overgewicht
-diabetes
-een traag werkende schildklier
-bepaalde medicijnen
-erfelijke aanleg

Wat te doen?
Probeer overgewicht te voorkomen door gezond te eten en genoeg te bewegen. Vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte.

Een gezonde voeding draagt bij aan een goede vetstofwisseling. Je kunt hiermee het cholesterolgehalte verlagen met ongeveer 10%.
Probeer:
-minder verzadigd vet te eten en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet
-2 ons groente en 2 stuks fruit per dag te nemen
-veel vezelrijke (volkoren) producten te eten
-2 keer per week vis op het menu te zetten, waarvan tenminste 1 keer vette vis
-Matig gebruik van alcohol (maximaal 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas voor vrouwen) is gunstig voor het HDL-cholesterol. Bij meer glazen alcohol is het positieve effect verdwenen en kan het zelfs een nadelige invloed hebben op hart en bloedvaten.
-Bewegen; Voldoende bewegen (minimaal een half uur per dag matig intensief) verlaagt het triglyceridengehalte en verhoogt het gunstige HDL-cholesterolgehalte in het bloed.
-Niet roken; Roken verlaagt het HDL-cholesterol. Na het stoppen met roken herstelt het HDL-cholesterol zich weer.

Kom je er zelf niet uit, maak dan eens een afspraak.