Koken voor 1 persoon vinden veel mensen lastig. Porties die je koopt zijn vaak te groot en twee dagen achter elkaar hetzelfde eten wordt je ook snel zat.
Maar koken voor 1 hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en kan ook nog lekker en gezond zijn!

Groente:
Er bestaan tegenwoordig handige 1 persoonsverpakkingen. Maar ook groente uit de diepvries is ideaal om te gebruiken als je alleen bent (en bevat ook nog net zoveel vitamines en mineralen als verse groente). Hier kun je een portie van koken/roerbakken en de rest weer terug stoppen in de vriezer. Ook kan je zelf groente invriezen, dus heb je genoeg aan een halve paprika, broccoli of bloemkool, vries het in. Een ander idee is de stronk broccoli geheel te koken en de ene dag de broccoli combineren met een stukje vlees en aardappelen. De andere dag hoef je de gekookte broccoli alleen nog maar uit de koelkast te halen en samen met bijvoorbeeld wat kipblokjes, ui en paprika te roerbakken, wat ketjap en rijst erbij en je hebt een heel ander gerecht.

Vlees/vis/vega:
Tegenwoordig kun je vaak een verpakking van 2 stuks kopen. Als je het na het kopen je vlees of vis invriest, kun je het de dag dat je het eet eruit halen. Zo heb je altijd wat in huis en is de kans dat je toch dat 2e stuk vlees neemt vele malen kleiner.

Aardappels/rijst/pasta:
In sommige supermarkten zijn 1 persoonsverpakkingen van aardappelen te koopt. Ook kan je de zak krieltjes de ene dag koken met groente en een stukje vlees en de dag erna opbakken in een wokschotel met roerbakgroente en kip. Rijst en pasta kun je in porties koken, je kan ook in1x een grotere hoeveelheid koken en een paar porties invriezen, zodat je het de volgende keer alleen nog maar op hoeft te warmen.
Wokken is ideaal om te variëren in gerechten het kan met vlees, kip of vis. Je kan het combineren met de ene dag krieltjes, de andere dag rijst en de andere dag een pasta. Zou kun je bepaalde groente die je over hebt van de ene dag, de andere dag combineren met een andere groente, vlees en saus en hoef je niks weg te gooien!

Geschikte recepten
Heel veel recepten zijn geschikt om ook voor 1 persoon te maken. Heel veel producten kun je gewoon bewaren bijvoorbeeld door de buitenste blaadjes van de sla of kool te halen zodat hij nog wel 2 dagen goed blijft in de koelkast, andere groente zoals hierboven besproken kun je invriezen of de volgende dag een ander recept van maken met een ander combinatie. En van groente eet je niet zo gauw teveel dus een beetje extra daarvan kan geen kwaad, liever de hoeveelheid vlees wat minderen.

Extra koken
Kook ook eens 2-3 porties, laat wat te veel is afkoelen en verdeel dit over bakjes of diepvrieszakjes. Handig om in te vriezen of voor de volgende dag als lunch bijvoorbeeld een pasta of rijstgerecht is koud ook lekker als pasta of rijstsalade!

Speciaalzaken
Heb je geen vriezer of vind je het lastig om dingen in te vriezer en er aan moeten denken dat je het er op tijd uit haalt. Dan is er nog een andere optie als je in je eentje bent. In verhouding wel iets duurder, maar bij de slager kun je bijvoorbeeld prima 1 stukje vlees halen, bij de kaaswinkel een klein stukje kaas en bij de groente-speciaalzaak 1 persoonsbakjes groente, rauwkost en zelfs kant- en klare 1 persoonsmaaltijden.