De laatste tijd zien we bij steeds meer bakkerijen speltbrood voorbij komen, maar ook speltcrackers, spelteierkoeken en speltkoekjes. Sommige bakkers doen zelfs aan ‘speltweken’! Daarnaast bestaat er ook speltpasta en speltmuesli. Maar wat is ‘spelt’ nu precies?

Er zijn verschillende soorten granen bekend (haver, tarwe, gerst, rogge). De meest bekende is tarwe. Hier wordt het meeste brood van gemaakt. Spelt is ook een graan en wordt ook wel wilde tarwe of “oer”graan genoemd. Dat komt omdat het behoort tot één van de oudste graansoorten. Spelt is steeds meer in opkomst en wordt ook steeds vaker in Nederland geteeld. De graankorrels van spelt zijn goed ingepakt door meerdere omhulsels (het kaf). Anders dan met tarwe want daar wordt de kiem vaak uitgezeefd. Het maken van speltmeel zeer bewerkelijk (daarom werd het in Nederland niet vaak gedaan), zeker als je het vergelijkt met tarwemeel. Ondanks de bewerkelijkheid heeft het kaf een positieve kant: het graan is beter resistent tegen ziekte. Daarnaast heeft spelt in vergelijking met tarwe minder bemesting nodig en groeit het ook op minder ideale gronden.

Spelt heeft een andere smaak dan tarwe en is heel gezond met zijn rijke voedingswaarden. Het bevat namelijk meer vezels, eiwitten, ijzer en B vitamines dan brood van tarwemeel. Spelt is licht verteerbaar en heeft een andere glutenstructuur dan tarwe. Mede daardoor is spelt vaak beter te verdragen voor diegene met gevoelige darmen. Ook zorg spelt voor een langer verzadigend gevoel.

Let wel op, want speltproducten zijn niet geschikt voor mensen met een echten glutenallergie. Dit wordt namelijk nog wel eens gedacht. Iemand met glutenallergie kan niet tegen gluten, de gluten tasten het darmslijmvlies aan waardoor de darmen minder goed kunnen werken en worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Klachten van glutenallergie kunnen zijn: obstipatie, diarree, misselijkheid, gewichtsverlies, opgeblazen gevoel, buikpijn, depressiviteit en vermoeidheid.