Deze week volop in het nieuws; de zogenaamde ‘poepbacterie’ op vlees, ook wel E. coli bacterie genoemd. Veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk door ons wordt opgegeten bevat deze bacterie. De E.coli bacterie veroorzaakt maagklachten en kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, kinderen en ouderen. Dat komt omdat deze bacterie kan leiden tot voedselinfectie. Deze groepen zijn eerder vatbaar voor een voedselinfectie. Een voedselinfectie uit zich enkele uren tot 2 dagen na besmetting in diaree, heftige buikkrampen, soms gepaard met overgeven. De klachten duren meestal 2-9 dagen. Bij kleine kinderen en ouderen kan dit leiden tot uitdrogingsverschijnselen.

Het klinkt vies deze poepbacterie op vlees, maar gelukkig kunnen we voorkomen dat we er ziek van worden. Daarom een aantal tips:
-verhit vlees door en door, op deze manier schakel je de bacterie uit
-Was je handen voor het koken en was ze zeker nog een keer nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
-Gebruik schoon keukengerei en gebruik de vork/mes van het (rauwe) vlees niet voor andere producten
-Houd rauw vlees gescheiden van ander voedsel.
-Kies eens voor een dagje zonder vlees, tegenwoordig zijn er genoeg lekkere vegetarische varianten op vlees. Makkelijk te bereiden en een gezond alternatief.

Vanavond in Zembla meer informatie over dit onderwerp!