Het komt er weer aan, de Pasen. En daarmee ook meteen weer vele ‘hindernissen’. Overal waar je kijkt vind je lekkere chocolade eitjes, paashazen etc. 

De folders van de supermarkten staan vol met allerlei lekkernijen. En ook wanneer je televisie kijkt ontkom je er niet aan. In ieder reclame blok komen wel lekkere dingen voorbij. Je krijgt er spontaan trek van…. 

Maar helaas zijn het vaak vooral ongezonde dingen die aangeprezen worden. We worden (letterlijk en figuurlijk) lekker gemaakt om van alles te gaan kopen. Het lijkt erop dat het steeds minder gaat draaien om de Pasen zelf, maar dat het meer draait om veel, en vooral lekker (ongezond) te gaan eten. 

En eerlijk is eerlijk, tot 1,5 jaar terug deed ik er gretig aan mee. Pasen was weer een mooie reden om (minstens…) 2 dagen lang ongegeneerd te gaan (vr) eten. Tussen het opstaan en naar bed gaan. De hele dag door, twee dagen lang. En de 3e, 4e en misschien zelfs wel de 5e dag erna ook. Want ook ik trapte in alle reclames en aanbiedingen van de supermarkten, en kocht daardoor natuurlijk veel te veel. Alles moest natuurlijk wel op. Weggooien is zonde…. 

Vanaf de eerste dag dat ik ben begonnen met het aanpassen van mijn leefstijl, heb ik gezegd dat ik alles loslaat tijdens feestdagen, met verjaardagen en op vakantie. Als je dat niet doet, dan houd je het ook niet vol, denk ik. ‘We’ hebben allemaal nou eenmaal levenslang. En je moet kunnen blijven genieten. Maar ondanks dat ik alles los laat, maak ik toch bewustere keuzes. 

Waar ik “vroeger” zonder boodschappenlijstje door de supermarkt liep, en gewoon mijn kar vol gooide met alles wat ik lekker vond en tegen kwam, maak ik nu van te voren een lijstje. Hier begin ik al dagen van te voren aan. Zodat ik er heel bewust over na kan denken. 

Ook maak ik nu keuzes, niet meer de hele dag door lekker eten. Ik ben mezelf gaan afvragen waar ik meer van geniet, een uitgebreide brunch, of een heerlijk diner? Voor eerste Paasdag heb ik dit jaar gekozen voor het diner. Lekker met het gezin uitgebreid gourmetten. En met uitgebreid, bedoel ik dan ook uitgebreid. Met alles erop en eraan. En daar ga ik dan ook heel bewust van genieten. Zonder schuldgevoel. 

Natuurlijk verwen ik mezelf ook tijdens het ontbijt. Alleen wel met een lekker, en vooral gezond, ontbijt. Ik zal eerste Paasdag beginnen met een banaan/havermout wafel. Met daarover heen Griekse yoghurt met aardbeien. 

Vandaag ben ik begonnen met het boodschappen lijstje. Wat we gaan eten op eerste Paasdag was voor mij al snel duidelijk. In eerste instantie had ik bedacht om tweede Paasdag uitgebreid te gaan brunchen, zodat we op beide dagen iets lekkers hebben. Maar bij het schrijven van mijn lijstje ging ik ineens twijfelen. Want wat was voor mij nou echt de reden dat ik wilde gaan brunchen? Heel eerlijk, ook ik was weer getrapt in de reclame folders. Het zag er allemaal zo lekker uit. Zoveel keuzes uit lekkere broodjes ed. Eigenlijk voelde het ineens niet meer goed. Waarom moet ik perse twee dagen uitgebreid gaan eten? Zou mijn Pasen ineens minder leuk zijn, als ik het bij de gourmet hou? Ik heb mijn twijfels met mijn partner besproken. En gelukkig dacht zij er hetzelfde over als ik. 

Op tweede Paasdag gaan we ook genieten van lekker eten. Net als alle andere, normale, dagen. Genieten van lekker, maar gezond eten! 

Als ontbijt wederom de banaan/ havermout wafels, dat is gewoon al een verwennerij op zich. Als lunch een heerlijke witlof salade, en als diner een lekker, maar simpel, groentesoepje. 

We zijn eruit, de boodschappenlijst is klaar. Ik laat me niet meer verleiden door de reclames, en koop alleen nog wat er nu op mijn lijstje staat! 

Ik wens jullie allemaal, ondanks de rare tijden, een heel fijn Paasweekend toe! 

Wil je ook genieten van mij Paasrecpten? Check hieronder de recepten:

Banaan/ havermout wafels: 

Benodigdheden:

– Wafelijzer 

– 1 ei

– 1 banaan

– 30 gram havermout 

– Griekse yoghurt 

– fruit naar keuze 

– beetje olie 

Verwarm de wafelijzer vast voor, en smeer er met een kwastje een klein beetje olie over heen. 

Mix de banaan, het ei en de havermout met een blender. 

Giet dit mengsel over het wafelijzer. 

Wanneer de wafel klaar is, leg je het op een bord, en voeg je er naar eigen behoefte wat yoghurt en fruit overheen. 

Witlofsalade 

Benodigdheden:

– 1 witlofstronk

– 125 gram gerookte kip 

– 1 peer of appel

– klein handje walnoten

– klein beetje magere yoghurt 

– thee lepel mosterd 

Snijd de witlof, de geschilde appel of peer en de gerookte kipfilet in kleine stukjes. Hak de walnoten. Meng dit alles door elkaar.

Mix de yoghurt met de mosterd, en drapeer dit over de salade heen. 

Eet smakelijk!