Vaak wordt er aan mij gevraagd wat mijn doel is, naar welk gewicht ik wil.
Voordat ik begon aan mijn nieuwe leefstijl had ik er nog geen vertrouwen in. Ik, met mij 113,2 kilo bij mijn 1,53 cm. Kon me niet voorstellen dat het me nu wel zou lukken. Ik had dan ook geen doel.
Iedere kilo die er af kon gaan, was er tenslotte 1.

De eerste week ging ik van 113,2 naar de 109,9. Het is natuurlijk niet normaal dat je meteen zoveel afvalt in 1 week tijd. Na twee weken woog ik 108,1. Langzaam aan kreeg ik er vertrouwen in. Heel voorzichtig ging ik een doel stellen voor mezelf. Het liefst wilde ik naar de 80 kilo. Wat natuurlijk nog steeds veel te veel is bij mijn lengte. Maar ik dacht in stapjes. Eerst maar eens onder de 100 kilo zien te komen.

Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen, die niet op hun gewicht hoeven te letten, niet beseffen wat de cijfers op de weegschaal met je doen. Op 19 juli 2018, bijna 2 maanden nadat ik was begonnen, gaf de weegschaal 100,1 kilo aan. Dat was dus een min van 13,1 kilo. In nog geen twee maanden! Je zou denken dat je dan heel trots bent. Dat je je heel goed voelt, omdat het zo lekker loopt. Omdat je al 13 kilo kwijt bent. Toch herinner ik me die dag nog zo goed. 100,1 kilo, wat was ik teleurgesteld. Nog steeds 3 cijfers voor de komma. Nog steeds geen 9 als eerste cijfer. Op het moment dat je daar zo dichtbij zit, en er zo mee bezig bent, is dat gewoon een grote teleurstelling.
Natuurlijk kijk ik er nu anders op terug. Als iemand nu tegen mij zou zeggen dat diegene 13 kilo is afgevallen, zou ik daar super trots op zijn.En dat heel knap vinden. Maar als het jezelf betreft is het toch anders….

Nog geen week later woog ik 98,7. Wat een verschil. Gek genoeg kan ik het me nu niet voorstellen, maar wat voelde ik me toen licht! Heel veel lichter als toen de weegschaal nog 100,1 kilo aangaf. Die cijfers op de weegschaal, die doen gewoon iets met je. In je hoofd dan.

Op 12 oktober 2018, ik was nog net geen 5 maanden bezig, gaf de weegschaal 89,2 aan. Ik was nu niet alleen 24 kilo kwijt in nog geen 5 maanden. Mijn eerste cijfer was gewoon een 8! Wat dat doet in je hoofd, dat is niet eens uit te leggen. En zo kwam ook mijn “doel” dichterbij. De 80 kilo.

Ik wist dat het langzamer zou gaan. De feestdagen kwamen er ook aan. En ik had met mezelf afgesproken om tijdens de feestdagen alles los te laten en er heerlijk van te genieten. Toch tikte ik op 11 januari 2019 de 80,1 kilo aan. Een verschil van 33,1 kilo in nog geen jaar tijd. Mijn eerste echte doel had ik zo goed als bereikt. Maar ik was er nog lang niet. Deze leefstijl paste heel goed bij mij en ik kon (en kan het nog steeds) heel goed volhouden. Dus we gingen “vrolijk” verder.

Van de 8 als eerste cijfer naar een 7. Wederom een wereld van verschil in mijn hoofd. Inmiddels had ik als doel 65 kilo bedacht. Wat natuurlijk nog steeds teveel is. Zou het me lukken om ook echt ooit onder de 7 te komen? Voor mijn gevoel leek het een onmogelijke opgave. Maar aan de andere kant, ik had nooit verwacht om zover te komen. Dat was ook gelukt, dus onder de 70 kilo moest ook kunnen toch?

9 mei 2019, de weegschaal gaf 69,4 kilo aan. Als eerste cijfer een 6! Onvoorstelbaar, dat was wat ik dacht. Ik was nog geen jaar bezig, en er was 43,8 kilo vanaf! En dat helemaal zelf, op eigen kracht. Ik kon het niet geloven. En zo kwam mijn volgende doel steeds dichterbij, de 65 kilo.
Ik wist dat het langer zou duren. Er kwam een vakantie Griekenland aan, een lang weekend Schotland en een vakantie naar Italië, en dat binnen 3 maanden tijd. Tijdens de vakantie’s laat ik alles los en geniet ik van al het lekkere eten. Maar bij thuiskomst ga ik direct weer mijn nieuwe “ritme” in.
18 oktober 2019, de verjaardag van mijn zoon, gaf de weegschaal 64,9 kilo aan! Het was weer gelukt. Er was nu 48,1 kilo in totaal af! Vanaf dat moment had ik niet echt meer een doel. In het begin vliegen de kilo’s er van af. Hoe verder je bent, hoe minder snel het gaat. Soms sta ik weken stil, en dan val ik ineens weer flink af.

Je zou denken dat de cijfers op de weegschaal minder doen in je hoofd, omdat je al van zo ver bent gekomen. Maar niets is minder waar. Het blijft een psychisch ‘iets’ in je hoofd. Als je weken stil staat, ga je toch twijfelen. De kunst is om juist op dat soort momenten door te zetten en niet op te geven. “’We’ hebben nou eenmaal levenslang.

Vanmorgen gebeurde iets wat ik nooit had durven te dromen, wat ik nog steeds niet kan geloven. De weegschaal gaf 59,5 kilo aan. Van 3 cijfers voor de komma, naar een 5 als eerste cijfer!

Ik zeg het maar nog een keer: Als ik dit kan, kunnen jullie het ook!

Groetjes Ellemiek