Hoe heb je het gedaan?

Een van de vragen welke het meest aan me gesteld is de afgelopen maanden is de vraag: Hoe heb je het gedaan, welk dieet heb je gevolgd?
En eigenlijk antwoord ik steevast hetzelfde. Ik ben niet op dieet, ik heb mijn leefstijl veranderd.

Voorheen ontbeet ik nooit. Ik kreeg rond een uur of 11 trek. Dan nam ik het liefste twee harde broodjes, met brie en honing bv. Daardoor sloeg ik ook de lunch over. Dus rond 15.00-16.00 uur kreeg ik weer trek. Te vroeg voor het diner, dus pakte ik wat er in huis was. Er was altijd wel iets in huis eigenlijk. Of ik was onderweg, dan haalde ik wel wat. Daarna kwam het avond eten. Ik hield niet echt van koken, het moest eigenlijk zo makkelijk mogelijk zijn. En het liefste snel klaar ook. En lagen de kinderen op bed? Dan schoof ik nog wat naar binnen. Uit verveling, om emoties weg te eten etc. Wat dat was dat varieerde van een complete pizza, tot zakken chips. Van nootjes, tot een kapsalon. Je kon het zo gek niet bedenken. Dit was meer regel dan uitzondering. En dan waren er nog de weekenden. Iedere zaterdag stonden er wel toastjes op tafel, met heel veel verschillende franse kaasjes en salades. Iedere zondag waren er harde broodjes, croissantjes en alle kaasjes en salades die over waren van de avond ervoor. En uitgebreid koken? Dat deed ik door de weeks al niet, maar in het weekend al helemaal niet. Zonde van de tijd!

En toen kwam daar dé bewuste dag in mei 2018. De dag waarop de weegschaal 113,2 kg aangaf. De dag dat ik besefte dat er iets moest veranderen. Het kon echt niet verder op deze manier.
Maar, het moest vooral niet te moeilijk zijn én ik moest het me mijn hele leven vol kunnen houden. Geen dieet dus, maar een aanpassing in mijn leefstijl.

Ik drink geen thee of koffie, dat heb ik nooit lekker gevonden. Net als frisdrank waar prik in zit. Dat krijg ik gewoon niet weg, al die tintelingen in je keel 😉
Dus ik dronk sapjes, heel veel sapjes. Minstens 2 liter per dag. Dat was mijn allereerste stap. Het schrappen van de sapjes. Ik stopte er direct mee en ging over op water. Ik wist natuurlijk wel dat er veel suikers zaten in de sapjes die ik dronk. Maar dat ik er zulke “afkickverschijnselen” van zou krijgen dat had ik niet verwacht. Ik stond echt een paar dagen te trillen, had hoofdpijn en voelde me er echt niet lekker van. De andere kant was dat ik de eerste week na het stoppen met de sapjes bijna 4 kilo afviel!

Ik ging weer ontbijten. Meestal ontbijt ik met griekse yoghurt. Wat erin zit verschilt. Mijn favoriet is toch wel een halve mango met een kaki fruit. Maar zomers uiteraard met aardbeien. Griekse yoghurt met afgewogen granola en banaan of granola met blauwe besjes als ontbijt komt ook zeer regelmatig voor. Juist door te variëren, is dit voor mij als ontbijt heel goed vol te houden.

Doordat ik begonnen ben met ontbijten, kan ik ook weer op een normale tijd lunchen. De lunch varieert van 2 bruine boterhammen met mager beleg (rookvlees en rosbief zijn toch wel mijn favorieten) tot een lekkere salade. Een wrap belegd met een dun besmeerd laagje kruidencreme, kipfilet en sla tot een omelet met veel groente.

En het grootste verschil voor het diner? Het afwegen van de producten! Waar ik voorheen altijd een heel pak pasta kookte voor mijn gezin. Kook ik nu nog maar 160 gram pasta (40 gram pp) Ditzelfde geldt voor rijst. Ook maak ik bijna alles zelf. Lang leve Google. Daar haal ik echt heel veel recepten vandaan. Ik ben gestopt met het koken uit pakjes en zakjes. Ik schepte gerust twee borden vol. Zonde om alles wat over is weg te moeten gooien….. Nu kook ik alles afgepast. Zo blijft er niks over, en kan ik mezelf ook niet overeten. Ik ben gewoon verzadigt. Vaak eten we door omdat we het zo lekker vinden, niet omdat we het nodig hebben….

Natuurlijk eet ik ook tussendoortjes. Fruit, een plakje ontbijtkoek of een schaaltje magere yoghurt komen bij mij zeer regelmatig voor als tussendoortje. Ik heb vaak aan het einde van de middag “kauwzin” dan heb ik niet perse trek in wat lekkers. Maar moet ik gewoon even mijn kaken laten bewegen ;-). Dan neem ik vaak een plakje ham of kipfilet met augurk, of een hard gekookt ei bv.

Een van mijn favoriete recepten welke ik op google gevonden heb, en hier thuis regelmatig op tafel zet is de loempia taart.  Lekker met wat zilvervliesrijst en eventueel met een beetje (zelfgemaakte) pindasaus.

Loempiataart voor 4 personen:

5 vellen filodeeg
500 gram kipfilet, in blokjes gesneden eventueel
4 eieren
4 eetlepels sojasaus
Half groente bouillonblokje
600 gram oosterse wokgroente
200 gram taugé
Eventueel kipkruiden

1. Verwarm de oven voor op 175 graden
2. Kruid de kipfilet naar smaak met kipkruiden
3. Verhit wat olie in de pan en bak hierin de kipfilet met een scheutje sojasaus
4. Voeg de oosterse wokgroente toe en roer deze er goed door heen
5. Voeg het bouillonblokje toe
6. Verdeel 4 vellen filodeeg in een siliconen bakvorm (het kan ook in een springvorm, leg er dan een bakvel in)
7. Meng de taugé met het kip/ groentemengsel en verdeel het over het filodeeg
8. Klop de eieren en giet ze over het mengsel
9. Dek de bovenkant af met het 5e vel filodeeg
10. Bak de taart 40 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Groetjes Ellemiek