Ellemiek doe effe gezond

In 2019 had 50,1% van de Nederlanders (ouder dan 18) overgewicht. 14,7 % van de Nederlanders had in 2019 obesitas. Ik behoorde ook tot de groep obesitas. Wanneer je bmi hoger is dan 30 zit je in de categorie obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Mijn bmi was 48,3. Dus dat ik ernstig overgewicht had, dat is wel duidelijk. Ik behoorde tot de 14,7%.

Als ik nu foto’s terug kijk van mezelf, zie ik pas hoe dik ik daadwerkelijk was. Het lijkt wel alsof je het niet beseft op het moment dat je er ook niet mee bezig bent. Ik was er ook echt helemaal niet mee bezig. Ik heb altijd gedacht dat ik me goed voelde. Dat ik gelukkig was met hoe ik eruit zag. Maar achteraf vraag ik me af of ik mezelf nou voor de gek hield….

Gek genoeg voelt het nu heel anders. Als ik nu uit eten ga bijvoorbeeld, en er lekker van geniet, dan kan ik me na zo’n avond heel dik voelen. Ik voel me dan dikker dan dat ik mezelf een jaar of twee geleden voelde. Terwijl ik toch echt meer dan 50 kilo minder weeg.
Afgelopen zomer, ik was toen zo’n 40 kilo afgevallen, waren we op vakantie in Italië. 16 dagen  lang heb ik genoten van al het lekkere eten. Pizza’s, toetjes, ijsjes, koekjes, gebak. Je kon het zo gek niet bedenken, maar iedere dag genoten we van al het heerlijke eten wat Italië je te bieden heeft. Twee weken lang heb ik me compleet  laten gaan.
Voor het eerst had ik voordat we op vakantie gingen een paar jurkjes voor mezelf  gekocht. Ik moest even een drempel over (ik, in een jurkje, wie had dat ooit gedacht?!). De eerste paar dagen durfde ik het aan om mijn jurkje aan te trekken. Ook al voelde dat wel erg onwennig. Maar na een paar dagen besefte ik dat ik vast al was aangekomen. De jurkjes werden opgeruimd, en heb ik ze rest van de vakantie niet meer aan gedurfd. Ik was er, na die paar dagen lekker eten, vast te dik voor geworden….Uiteraard was ik aangekomen. Dat kon ook niet anders. Ik dacht bij thuiskomst dat iedereen aan mij kon zien hoe dik ik nu wel niet was. Ik voelde me een tientonner. Ik voelde me echt heel zwaar en dik. Een paar dagen na thuiskomst kwam ik in het dorp iemand tegen. Ik had haar al heel lang niet gezien. Ze was perplex toen ze me zag. Want wat zag ik er goed uit volgens haar. Ik begreep er niks van. Ik was nog steeds 2 (!) kilo zwaarder als voor de vakantie. Hoe kon ze nou zeggen dat ik er goed uit zag?!

Pas toen besefte ik me wat je gewicht met je gevoel kan doen. Op het moment dat ik er niet mee bezig was, stond ik er ook niet bij stil. Noem het struisvogelpolitiek. Ik wist niet hoeveel ik woog, ik dacht dat ik er niet mee zat. En omdat ik ook nooit op de weegschaal stond, voelde ik me ook nooit slechter wanneer ik weer was aangekomen. De kilo’s zijn er langzaam ingeslopen, zonder dat ik me daar heel erg van bewust was.

En zo komt het dat ik, zelfs nu nog, dagen heb waarin ik mezelf dikker voel, dan toen ik daadwerkelijk 53 kilo zwaarder woog….

Groetjes Ellemiek