Alle soorten groente en fruit zijn goed voor je gezondheid. Voor het milieu is het eten van seizoensgroente en seizoensfruit uit eigen regio het best. Dat is groente en fruit dat in een bepaalde tijd van het jaar – dus in de lente, zomer, herfst of winter – wordt geoogst op Nederlandse grond.

Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas.

 

Zomer (juli, augustus, september)
Andijvie, Bleekselderij, Bloemkool, Bospeen, Bosui, Broccoli, Chinese Kool, Courgette, Doperwt (vers), IJsbergsla, Komkommer, Koolrabi, Kropsla e.a., Lamsoren, Paksoi, Peultjes, Postelein, Prei, Raapjes, Rabarber, Radicchio, Radijs, Rettich, Rode biet, Rode kool, Romatomaat, Rucola, Savooie/groene kool, Sperzieboon, Spinazie, Spitskool, Suikermaïs, Tomaat, Trostomaat, Tuinboon, Ui, Veldsla, Venkelknol, Vleestomaat, Winterpeen, Witlof, Witte kool, Wortelen (niet in juni beschikbaar), Zeekraal.

Herfst (oktober, november, december)
Aardpeer, Andijvie, Bosui, Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Chinese Kool, IJsbergsla, Knolselderij, Koolraap, Kropsla, Paksoi, Pastinaak, Peultjes, Pompoen, Postelein, Prei, Raapjes, Raapstelen, Rabarber, Radicchio, Radijs, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Romatomaat, Rucola, Savooie/groene kool, Schorseneren, Snijboon, Spitskool, Spruitjes, Tomaat, Trostomaat, Ui, Veldsla, Venkelknol, Vleestomaat, Winterpeen, Witlof, Witte kool, Wortelen.

Winter (januari, februari, maart)
Aardpeer, Boerenkool, Chinese Kool, Knolselderij, Koolraap, Pastinaak, Pompoen, Postelein, Prei, Rabarber, Radijs, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Savooie/groene kool, Schorseneren, Spitskool, Spruitjes, Ui, Veldsla, Winterpeen, Winterpostelein, Witlof, Witte kool.

Lente (april, mei, juni)
Asperge, Chinese kool, Komkommer, Lamsoren, Paksoi, Pompoen, Postelein, Prei, Raapjes, Raapstelen, Rabarber, Radijs, Rettich, Rode biet, Rode kool, Romatomaat, Schorseneren, Tomaat, Trostomaat, Tuinboon, Ui, Veldsla, Vleestomaat, Winterpeen, Winterpostelein, Witlof, Witte kool, Wortelen, Zeekraal.

 

In ons boek ‘Doe effe gezond’ heb je kunnen lezen dat we 250g bereide groente per dag adviseren. Dat betekend dat je van sommige soorten groenten meer nodig hebt om dit over te houden. Hieronder een handig lijstje met veel voorkomende soorten groenten en de benodigde hoeveelheid onbereid product om 250g bereid pover te houden.

 

Groente

Grammen per persoon onbereid

Andijvie

350-400g

Asperges

300-350g

Aubergine

250-300g

Bleekselderij

350-400g

Bloemkool

300-350g

Boerenkool

450-500g

Bospeen

250-300g

Broccoli

300-350g

Chinese kool

350-400g

Courgette

250-300g

Knolselderij

300-350g

Koolraap

250-300g

Kousenband

250-300g

Paksoi

350-400g

Paprika

300g

Peulen

250-300g

Pompoen

350-400g

Postelein

400-450g

Prei

400-450g

Rode bieten

250-300g

Rode kool

250-300g

Snijbonen

250-300g

Sperziebonen

250-300g

Spinazie

400-450g

Spitskool

300-350g

Spruiten

300-350g

Tuinbonen

500g

Venkel

300-350g

Wortel

250-300g

Witlof

300-350g

Witte kool

250-300g

Zuurkool

250-300g

Bron: voedingscentrum