Alle soorten groente en fruit zijn goed voor je gezondheid. Voor het milieu is het eten van seizoensgroente en seizoensfruit uit eigen regio het best. Dat is groente en fruit dat in een bepaalde tijd van het jaar – dus in de lente, zomer, herfst of winter – wordt geoogst op Nederlandse grond.
Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas.
Zomer (juli, augustus, september)
Andijvie, Bleekselderij, Bloemkool, Bospeen, Bosui, Broccoli, Chinese Kool, Courgette, Doperwt (vers), IJsbergsla, Komkommer, Koolrabi, Kropsla e.a., Lamsoren, Paksoi, Peultjes, Postelein, Prei, Raapjes, Rabarber, Radicchio, Radijs, Rettich, Rode biet, Rode kool, Romatomaat, Rucola, Savooie/groene kool, Sperzieboon, Spinazie, Spitskool, Suikermaïs, Tomaat, Trostomaat, Tuinboon, Ui, Veldsla, Venkelknol, Vleestomaat, Winterpeen, Witlof, Witte kool, Wortelen (niet in juni beschikbaar), Zeekraal.
Herfst (oktober, november, december)
Aardpeer, Andijvie, Bosui, Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Chinese Kool, IJsbergsla, Knolselderij, Koolraap, Kropsla, Paksoi, Pastinaak, Peultjes, Pompoen, Postelein, Prei, Raapjes, Raapstelen, Rabarber, Radicchio, Radijs, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Romatomaat, Rucola, Savooie/groene kool, Schorseneren, Snijboon, Spitskool, Spruitjes, Tomaat, Trostomaat, Ui, Veldsla, Venkelknol, Vleestomaat, Winterpeen, Witlof, Witte kool, Wortelen.
Winter (januari, februari, maart)
Aardpeer, Boerenkool, Chinese Kool, Knolselderij, Koolraap, Pastinaak, Pompoen, Postelein, Prei, Rabarber, Radijs, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Savooie/groene kool, Schorseneren, Spitskool, Spruitjes, Ui, Veldsla, Winterpeen, Winterpostelein, Witlof, Witte kool.
Lente (april, mei, juni)
Asperge, Chinese kool, Komkommer, Lamsoren, Paksoi, Pompoen, Postelein, Prei, Raapjes, Raapstelen, Rabarber, Radijs, Rettich, Rode biet, Rode kool, Romatomaat, Schorseneren, Tomaat, Trostomaat, Tuinboon, Ui, Veldsla, Vleestomaat, Winterpeen, Winterpostelein, Witlof, Witte kool, Wortelen, Zeekraal.
In ons boek ‘Doe effe gezond’ heb je kunnen lezen dat we 250g bereide groente per dag adviseren. Dat betekend dat je van sommige soorten groenten meer nodig hebt om dit over te houden. Hieronder een handig lijstje met veel voorkomende soorten groenten en de benodigde hoeveelheid onbereid product om 250g bereid pover te houden.
Groente |
Grammen per persoon onbereid |
Andijvie |
350-400g |
Asperges |
300-350g |
Aubergine |
250-300g |
Bleekselderij |
350-400g |
Bloemkool |
300-350g |
Boerenkool |
450-500g |
Bospeen |
250-300g |
Broccoli |
300-350g |
Chinese kool |
350-400g |
Courgette |
250-300g |
Knolselderij |
300-350g |
Koolraap |
250-300g |
Kousenband |
250-300g |
Paksoi |
350-400g |
Paprika |
300g |
Peulen |
250-300g |
Pompoen |
350-400g |
Postelein |
400-450g |
Prei |
400-450g |
Rode bieten |
250-300g |
Rode kool |
250-300g |
Snijbonen |
250-300g |
Sperziebonen |
250-300g |
Spinazie |
400-450g |
Spitskool |
300-350g |
Spruiten |
300-350g |
Tuinbonen |
500g |
Venkel |
300-350g |
Wortel |
250-300g |
Witlof |
300-350g |
Witte kool |
250-300g |
Zuurkool |
250-300g |
Bron: voedingscentrum