Gezonde tussendoortjes voor je kind een veel besproken onderwerp maar toch vinden we het allemaal lastig om iets te verzinnen voor tussendoor waar zowel je kind, als jijzelf blij van wordt.

Zelf heb ik twee jonge kinderen, die ik zo gezond mogelijk wil opvoeden. Maar af en toe iets lekkers vind ik wel kunnen, bijvoorbeeld met een verjaardag. Maar soms is dat nou net het probleem. Want ik zeg ‘af en toe’. Dat is dus niet elke dag!!

Veel kinderen krijgen 25% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën binnen door het eten van koekjes, snoep, chips, sapjes en frisdrank. Niet zo gek dat sommige kinderen daarom slecht warm eten ’s avonds. Die 25% staat namelijk bijna gelijk aan de hoeveelheid calorieën van een complete maaltijd. Je moet dus heel erg uitkijken dat je je kinderen niet laat wennen aan enorme hoeveelheden tussendoortjes. Een koekje lijkt misschien niet zo groot, maar jouw kind kan er net genoeg aan hebben, waardoor de maaltijd niet meer aantrekkelijk is. Ik moet toegeven dat het natuurlijk ook wel lastig is als je kind zeurt dat hij of zij honger heeft aan het einde van de dag. Zelf heb je een drukke (werk)dag gehad en je kind is ook moe en snakt daardoor naar een suiker. In werkelijkheid heeft een kind op zo’n moment behoefte aan voeding met een goede voedingswaarde. Maar als het eten nog niet klaar is, trap je er al snel in om iets gemakkelijks te pakken. Vaak iets met veel suiker. De supermarkten liggen er immers vol mee. De Dora-koekjes, Bumba cakejes en SpongeBob biscuits zijn helaas ruimschoots in de schappen te vinden!

Maar wat geef je je kind dan wel?

Lees verder