De laatste tijd horen we heel vaak dat suikers slecht voor ons zijn en dat je maar beter kunt stoppen met het eten van suikers. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Zijn alle suikers dan slecht voor je?

Vandaag zal ik proberen daar wat uitleg over te geven zodat jij uiteindelijk voor jezelf kan bepalen of je suiker in je voeding wilt minderen.

Laten we beginnen “Wat is suiker”? Suikers zijn er in verschillende vormen en hebben ook verschillende benamingen. Denk bijvoorbeeld aan druivensuiker, bietsuiker, honing, kristalsuiker, maltose en siroop. Dit zijn overigens nog maar een paar voorbeelden van een hele lijst met benamingen voor een vorm van suiker.

Suikers noemen we ook wel koolhydraten. Koolhydraten is een brandstof voor ons lichaam. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. Glucose geeft de processen in ons lichaam energie en zorgt ervoor dat we voldoende energie hebben om te kunnen functioneren of bij intensief sporten. We kunnen dus niet helemaal zonder koolhydraten. Wel zijn koolhydraten onder te verdelen in verschillende vormen: fructose (fruitsuiker), lactose (melksuiker), saccharose (kristalsuiker) en zetmeel. Fruitsuikers, melksuikers en zetmeel leveren naast energie ook goede vitamines en mineralen voor ons lichaam. Kristalsuiker (of alle andere suikers die hieronder vallen) leveren dat niet en noemen we eigenlijk ‘lege calorieën’. Deze vorm van suiker wordt vooral gebruikt om smaak aan ons eten te geven, zoals bijvoorbeeld in koekjes, gebak, frisdrank, vruchtensap, kant- en klaarmaaltijden. We kunnen dus prima zonder deze suikers. Al is dat vaak moeilijk, omdat we dit zo gewend zijn. Suiker geeft immers een lekkere smaak en daar willen we graag meer van.

Naast het feit dat deze suikers geen vitamines en mineralen bevatten, worden deze suikers ook snel in je lichaam opgenomen en zorgen ze ervoor dat je snel een stijging in je bloedsuikerspiegel krijgt. En door die snelle stijging, vervolgens een snelle daling. Deze schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen klachten geven zoals een (after dinner) dip, vermoeidheid of een hongergevoel.

Ik zelf ben in de loop van de tijd ook geleidelijk mijn suikers gaan minderen en voel me er heel goed bij. Daarom wil ik je een aantal tips geven om je suikers in de voeding op een gemakkelijke manier te verminderen.

  • Stop met suiker in je koffie en thee. Dat is in het begin even lastig, maar jij kan dat ook. Begin eventueel eerst met minderen en bouw het zo langzaam af. Je zult zien dat het makkelijker is dan je denkt.
  • Stop zoveel mogelijk met het drinken van (light)frisdrank en vruchtensappen. Kies voor thee, koffie en water. Zelf geef ik m’n water soms een smaakje door limoen, munt, komkommer of gember toe te voegen.
  • Vervang je koekjes door fruit, rijstwafel (met pindakaas), cracker (met groentespread), wortels (of andere rauwkost) met hummusdip, handje ongezouten noten, zelfgemaakt bananenbrood of havermoutkoekjes (binnenkort komen deze filmpjes online).
  • Ga koken zonder pakjes. Aan pakjes en zakjes wordt suiker als smaakmaker toegevoegd. Doe inspiratie op met onze recepten op de website of meld je aan voor onze kookworkshop!
  • Lees etiketten en vergelijk producten met elkaar. Kies de variant met de minste suiker. Op deze manier verminder je ook de suiker in je voeding. Handig daarbij is om te weten dat ingrediënten in volgorde van hoeveelheid op het etiket staan. Dus begint de ingrediëntenlijst met suiker. Dan weet je al genoeg! Kom je er niet uit? Meld je dan aan voor de super shopper tour.

Helemaal zonder koolhydraten is dus absoluut niet nodig. Maar wees wel bewust van wat je in je mond stopt en vraag je af of je dat ook kunt vervangen door een variant met minder suiker.

IMG_9203 (2)

Wij kunnen je natuurlijk altijd helpen voor andere ideeën, tips en adviezen. Succes!

Marjolein