Deze gegrilde pompoen met chili-koriander yoghurt is één van diëtiste Priscilla’s favoriete recepten van de beroemde kok Yotam Ottolenghi. De combinatie van gegrilde pompoen met daarover de chili-koriander yoghurt en krokante pompoenpitten is onweerstaanbaar. Lekker met een salade (voor een koolhydraatarme maaltijd) of een portie zilvervliesrijst of volkoren couscous.

Tijd bereiding: 20 minuten

Wachttijd: 45 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4 personen

1 flespompoen (grote)

1 tl kaneel

6 el traditionele olijfolie

1 tl zout

½ tl versgemalen zwarte peper

50 g verse koriander (extra om te garneren)

1 teen knoflook

20 g pompoenpitten

200 g Griekse yoghurt

1½ tl sriracha saus (te koop bij AH en Jumbo en hoogvliet merk go-tan)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de pompoen met een dunschiller. Snijd vervolgens de pompoen over de lengte doormidden, verwijder de pitten en snijd de vrucht in blokjes van ongeveer 4 bij 4 cm. Doe de blokjes in een grote kom met de kaneel, de olie, de helft van de zout en royaal peper. Meng alles, zodat de pompoen met een dun laagje is bedekt. Rooster de blokjes op een bakplaat ca. 20-35 min. tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Eventueel kun je met een vork erin prikken om te kijken of ze gaar zijn. Als ze uit elkaar vallen zoals een gare aardappel dan zijn ze klaar. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.

Doe voor de kruidensaus de koriander, knoflook, de olie en een snuf zout in de blender, pureer alles tot een pasta en zet opzij. Schakel de oventemperatuur terug naar 180 °C. Strooi de pompoenpitten op een andere bakplaat en rooster ze ca. 6-8 min. in de oven. Het vliesje zal openbarsten en de inhoud wordt licht en krokant. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Roer vlak voor je de pompoen gaat opdienen, de yoghurt en de kruidenpuree door elkaar. Schenk er als laatste een beetje srirachasaus bij. Leg de pompoenblokjes op een schaal, sprenkel het pikante yoghurt/kruiden/srirachasaus mengsel erover. Bestrooi met de pompoenpitten met daarover eventueel de extra korianderblaadjes en dien het gerecht op. Serveer met volkorencouscous, zilvervliesrijst of een salade (voor een koolhydraatarme maaltijd).

Voedingswaarde: 252 kcal, 5g koolhydraten, 23g vet, 5g eiwit, 3g vezel

Kijk hier voor meer koolhydraatarme recepten.